Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Z boja o post lídra konzervatívcov v Británii vypadla ministerka vnútra Patelová

Rishi Sunak
Rishi Sunak (Zdroj: SITA/AP/Tolga Akmen)

LONDÝN - Presne dva mesiace po historickom debakli v predčasných voľbách začali v stredu britskí konzervatívci voliť nástupcu šéfa strany Rishiho Sunaka. V prvom kole voľby dostala najmenej hlasov od 121 členov poslaneckého klubu 52-ročná exministerka vnútra a zástankyňa tvrdej línie Priti Patelová a z boja o túto funkciu vypadla. Informovala o tom agentúra DPA.

V hre tak zostalo päť uchádzačov. Najlepšie si počínal 42-ročný bývalý štátny tajomník ministerstva pre imigráciu Robert Jenrick, za ktorého hlasovalo 28 poslancov. Jenrick sa zasadzuje za to, aby Veľká Británia odstúpila od Európskeho dohovoru o ľudských právach a mohla tak zaviesť prísnejšie opatrenia proti nelegálnej migrácii.

archívne video

Počas korunovácie britského panovníka Karola III. bude použitá koruna sv. Eduarda (Zdroj: Facebook/The Royal Family )

Na druhom mieste sa s 22 hlasmi umiestnila exministerka hospodárstva Kemi Badenochová (44), ktorá tiež patrí k pravicovému krídlu strany a najlepšie obstála v prieskume medzi členmi Konzervatívnej strany. Tesne za ňou skončil s 21 hlasmi bývalý minister vnútra James Cleverly (54). Sedemnásť hlasov získal minister práce v Sunakovej vláde Mel Stride (62), o jeden menej bývalý štátny tajomník ministerstva pre bezpečnosť Tom Tugendhat (51). Títo traja politici sú považovaní za umiernených.

V predčasných voľbách konaných 4. júla dosiahla Konzervatívna strana svoj najhorší výsledok v novodobej histórii. Sunak ako jej líder rezignoval. K moci sa tak po 14 rokoch vrátili labouristi. Členovia poslaneckého klubu konzervatívcov budú hlasovať dovtedy, kým nezostanú dvaja kandidáti. Druhé kolo voľby je naplánované na 10. septembra. O tom, kto sa stane novým lídrom strany, rozhodnú členovia strany. Výsledok bude známy 2. novembra.

Viac o téme: BojKonzervatívciBritániaRishi Sunak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu