Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Britská armáda vypustila svoj vôbec prvý vojenský satelit na snímanie Zeme

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britská armáda vypustila svoj prvý špecializovaný satelit na snímanie povrchu Zeme, ktorý bude slúžiť ako podpora pre vojenské operácie aj na sledovanie vplyvu klimatickej zmeny na globálnej úrovni.

Satelit s názvom Tyche vyniesla spolu s ďalšími menšími zariadeniami na obežnú dráhu raketa Falcon spoločnosti SpaceX ešte v piatok zo základne Vandenberg v Kalifornii.Tyche je veľkosťou porovnateľný s práčkou a bol navrhnutý a vyrobený v Spojenom kráľovstve na základe zmluvy v hodnote 22 miliónov libier (takmer 26 miliónov eur), ktorú získala spoločnosť Surrey Satellites Technology Limited. Zároveň je prvým satelitom, ktorý je v úplnom vlastníctve britského ministerstva obrany.Toto 160-kilogramové vesmírne zariadenie bude vďaka dostatočnému rozlíšeniu schopné identifikovať pozície jednotiek a vozidiel na bojisku.

Do konca desaťročia chce Británia vypustiť ďalšie satelity využívajúce rôzne senzory. Niektoré z týchto sond podľa stanice BBC budú schopné vidieť zemský povrch za každého počasia a dokonca aj odpočúvať rádiové vysielanie. Britská misia bude obiehať okolo Zeme vo výške zhruba 500 kilometrov a očakáva sa, že v prevádzke bude najmenej päť rokov.

"Tyche bude poskytovať dôležité spravodajské informácie pre vojenské operácie, ako aj podporovať plnenie ďalších úloh," uviedla britská ministerka pre obstarávanie v rezorte obrany Maria Eagleová. Satelit je podľa nej tiež dôkazom záväzku Spojeného kráľovstva podporovať inovácie v oblasti vedy a techniky a stimulovať rast v celom sektore.

Viac o téme: ArmádaZemVeľká BritániaVojenský satelit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu