Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Britskí rušňovodiči budú hlasovať o dohode, ktorá má ukončiť dva roky štrajkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Probst)

LONDÝN - Britskí rušňovodiči budú čoskoro hlasovať o novej mzdovej dohode, ktorej cieľom je ukončiť dlhotrvajúci spor a sériu štrajkov, oznámila v stredu tamojšia vláda.

Odborová organizácia ASLEF zastupujúca rušňovodičov uviedla, že odporučí svojim členom hlasovať za ponuku na zvýšenie miezd. Návrh dohody zahŕňa zvýšenie platov o päť percent v rokoch 2022/23, o 4,75 percenta v rokoch 2023/24 a o ďalších 4,5 percenta v rokoch 2024/25.Nová britská vláda na čele s premiérom Keirom Starmerom rokuje s ASLEF od svojho nástupu do funkcie minulý mesiac, po drvivom volebnom víťazstve tradične odborom naklonenej Labouristickej strany, píše Reuters.

"Sme radi, že konečne máme novú labouristickú vládu, ktorá počúva a chce, aby železnice fungovali v prospech zamestnancov, cestujúcich a daňových poplatníkov," vyhlásil generálny tajomník ASLEF Mick Whelan.Štrajky na železniciach a narušenie cestovných plánov sa v posledných dvoch rokoch stali súčasťou života v Británii. Za posledné dva roky zorganizovali rušňovodiči štrajky počas 18 dní.

Viac o téme: DohodaRušňovodičiŠtrajkyVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu