Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

NASA odkladá štart lode spoločnosti SpaceX pre problémy lode Starliner

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Chris O'Meara)

WASHINGTON - Americký úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v utorok oznámil, že plánovaný štart astronautov spoločnosti SpaceX na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) posunul o mesiac, aby mal viac času na analyzovanie problémov s kozmickou loďou Starliner, ktorá je naďalej pridokovaná k ISS.

Ako informovala agentúra AFP, Vesmírna loď Crew Dragon od spoločnosti SpaceX mala pôvodne prepraviť štyroch astronautov na ISS 18. augusta, ale úrad NASA v utorok uviedol, že misia s názvom Crew-9 je teraz naplánovaná "najskôr na 24. septembra". Kozmická loď Starliner od spoločnosti Boeing dopravila svojich vôbec prvých dvoch astronautov na ISS v júni. Šlo o súčasť náročnej testovacej misie, ktorá je potrebná na to, aby NASA mohla túto kozmickú loď certifikovať pre rutinné kozmické lety, čo je míľnik, ktorý dosiahla podobná kapsula od SpaceX - Crew Dragon - v roku 2020.

Testovacia misia Starlineru, ktorá mala pôvodne trvať približne osem dní, však musela byť predĺžená kvôli sérii problémov s pohonným systémom tejto kozmickej lode. Na ich vyriešení pracovali spoločne Boeing a NASA. Tieto problémy spochybnili schopnosť Starlineru bezpečne dopraviť na Zem svoju posádku - veteránov NASA, astronautov Butcha Wilmora a Suni Williamsovú. NASA dokonca skúmala možnosť, že by ich z ISS domov mohla priviezť kapsula Crew Dragon.

Viac o téme: NASASpace XStarliner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu