Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Posádka prvej misie Polaris úspešne pristála pri pobreží Floridy

(Zdroj: TASR/AP Photo/John Raoux)

MYS CANAVERAL - Kozmická loď Dragon z misie Polaris Dawn spoločnosti SpaceX pristála v nedeľu pri pobreží Floridy. Dvaja z jej pasažierov vo štvrtok uskutočnili úspešný výstup do voľného kozmického priestoru ako vôbec prví neprofesionálni astronauti, informovala agentúra AP.

Posádka zložená z miliardára Jareda Isaacmana, vojenského stíhacieho pilota vo výslužbe Scotta Poteeta a dvoch zamestnankýň spoločnosti SpaceX - Sarah Gillisovej a Anny Menonovej odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride v utorok o 05.23 h miestneho času (11.23 h SELČ). Počas stredy loď šesťkrát obletela Zem, pričom sa od nej vzdialila na 1400 kilometrov, čo je najväčšia vzdialenosť, akú človek prekonal vo vesmíre od poslednej misie Apollo v roku 1972. Inžinierky Gillisová a Menonová sa súčasne stali prvými ženami, ktoré sa ocitli tak ďaleko od Zeme. Cieľom misie bolo okrem iného otestovať prvé skafandre od firmy Elona Muska určené do vesmírneho vákua, ktoré použila celá posádka počas otvorenia lode pri spomínanom výstupe do voľného kozmického priestoru.

SpaceX to považuje za východiskový bod na testovanie technológie skafandrov pre budúce dlhšie misie na Mars. Posádka, ktorá na svoju vesmírnu misiu trénovala viac ako dva roky, však tiež testovala laserovú komunikáciu medzi loďou Dragon a družicami Starlink spoločnosti SpaceX poskytujúcimi internetové spojenie. Okrem toho posádka uskutočnila aj asi 30 tridsať vedeckých experimentov, ktorých cieľom bolo najmä študovať vplyv cestovania vo vesmíre na ľudské telo. Misiou Polaris Dawn sa začína celý program Polaris, v ktorého rámci sú naplánované tri misie. Po prvej, ktorá sa v nedeľu zavŕšila, bude nasledovať druhá s podobným programom a tretia v podobe prvého pilotovaného letu megarakety Starship spoločnosti SpaceX, ktorá je momentálne vo vývoji a bude určená na lety na Mesiac a Mars.

Viac o téme: PolarisPosádkaSpeceX
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu