Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Astronauti z lode Starliner sa na Zem možno vrátia až v roku 2025

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK – Dvaja astronauti uviaznutí na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) pre problémy s kapsulou Starliner sa možno vrátia na Zem až v roku 2025, vyhlásil v stredu americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Informuje o tom agentúra DPA.

Amerických astronautov Barryho Wilmora a Sunitu Williamsovú na ISS v júni dopravila vesmírna loď Starliner spoločnosti Boeing a pôvodne tam mali zostať iba týždeň. Problémy s motormi spôsobili, že s ISS sa jej podarilo spojiť až na druhý pokus, navyše z nej unikalo hélium. Podľa NASA prebieha v súčasnosti diskusia o dvoch možnostiach návratu dvojice astronautov na Zem. Prvou je na palube vesmírnej lode Starliner, tú však bude ešte predtým potrebné opraviť.

archívne video

NASA Earth Observatory oslavuje 25 rokov: Toto sú najúžasnejšie fotografie z vesmíru (Zdroj: NASA Earth Observatory)

Druhou možnosťou je, že dvaja zo štyroch astronautov, ktorí majú do vesmíru letieť v septembri v rámci misie Space X Crew 9, zostanú na Zemi a uvoľnia tak miesto pre uviaznutú dvojicu. Wilmore a Williamsová by sa tak na Zem vrátili vo februári. Konečné rozhodnutie o termíne a spôsobe návratu NASA oznámi po dokončení najvyššej kontroly letovej pripravenosti.

Starliner je čiastočne opakovane použiteľná vesmírna loď. Tvorí ju posádková kapsula s priemerom približne tri metre a servisný modul. Na rozdiel od vesmírnej lode Crew Dragon spoločnosti SpaceX nepristáva na vode, ale na pevnine.

Viac o téme: VesmírAstronautiUSANASANávratStarliner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu