Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Netanjahu navštívil miesto smrtiaceho raketového útoku na Golanských výšinách

(Zdroj: TASR/AP/Hassan Shams)

MADŽAL ŠAMS - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu navštívil v pondelok miesto smrtiaceho raketového útoku na Izraelom okupovaných Golanských výšinách, ktorý si v sobotu vyžiadal 12 obetí na životoch vrátane detí a tínedžerov. Informuje agentúra AFP.

Raketa vystrelená smerom od Libanonu pripravila o život 12 detí a mladistvých vo veku od desať do 16 rokov po tom, čo zasiahla futbalové ihrisko v meste Madždal Šams. Izrael zo zodpovednosti za útok obvinil libanonské Iránom podporované militantné hnutie Hizballáh a prisľúbil odvetné kroky. Hnutie zodpovednosť odmietlo.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Útok vystupňoval obavy z eskalácie napätia medzi Izraelom a Hizballáhom, ktoré sa zvýšilo po útoku palestínskych militantov na Izrael 7. októbra 2023 a následnej vojenskej ofenzíve v Pásme Gazy. V súvislosti s možnou eskaláciou napätia začali letecké spoločnosti rušiť lety smerujúce na medzinárodné letisko Ráfika Harírího v libanonskej metropole Bejrút. Do 5. augusta obmedzili svoje služby spoločnosti Lufthansa, Air France či Aegean Airlines. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne v pondelok "naliehavo" vyzvalo občanov Nemecka, aby opustili Libanon, píše agentúra Reuters.

Viac o téme: útok IzraelBenjamin NetanjahuHamasGolanské výšiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu