Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Hizballáh ponesie zodpovednosť za útok na Golanské výšiny, vyhlásil izraelský minister obrany

Joav Galant Zobraziť galériu (2)
Joav Galant (Zdroj: SITA/Menahem Kahana/Pool Photo via AP)

JERUZALEM/WASHINGTON - Libanonské Iránom podporované hnutie Hizballáh ponesie zodpovednosť za sobotňajší raketový útok na Izraelom okupované Golanské výšiny, pri ktorom zahynulo 12 detí. Vyhlásil to v pondelok izraelský minister obrany Joav Galant počas telefonátu so svojím americkým náprotivkom Lloydom Austinom. Informuje o tom agentúra Reuters.

Galant Austina informoval o sobotňajšom útoku, z ktorého Izrael viní Hizballáh. "Minister Galant poukázal na to, že sobotňajší útok predstavuje podstatnú eskaláciu a že ... Hizballáh zaň ponesie zodpovednosť," uviedla Galantova kancelária vo vyhlásení. Raketa vystrelená z Libanonu zasiahla v sobotu futbalové ihrisko v meste Madždal Šams a pripravila o život 12 detí a mladistvých vo veku od desať do 16 rokov. Hizballáh zodpovednosť za útok odmieta.

archívne video

Elitné špeciálne jednotky Hizballáhu predstavuje bezprostrednú hrozbu smerom k severnej hranici Izraela (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

"Minister Austin najdôraznejšie odsúdil útok na Madždal Šams, pri ktorom zomrelo 12 detí hrajúcich futbal a zranenia utrpelo niekoľko civilistov," uviedlo americké ministerstvo obrany vo vyhlásení o telefonáte zverejnenom na jeho oficiálnej webovej stránke.

Hizballáh ponesie zodpovednosť za
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Ministri podľa Pentagónu hovorili o hrozbách, ktoré pre Izrael predstavujú Iránom podporované skupiny vrátane Hizballáhu ale aj o možnosti finalizovať dohodu o prepustení rukojemníkov a prímerí v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. "Na koniec minister Austin potvrdil jeho neotrasiteľný záväzok voči izraelskej bezpečnosti a právu na sebaobranu," dodal Pentagón.

Viac o téme: útok USAIzraelHizballáhGolanské výšinyJoav GalantLloyd Austin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu