Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Nemecko si kvôli kybernetickému útoku predvolalo čínskeho veľvyslanca

(Zdroj: pixabay.com)

BERLÍN - Nemecká vláda v stredu potvrdila, že za kybernetickým útokom na nemeckú Agentúru pre kartografiu a geodéziu (BKG) z roku 2021 stoja čínski hackeri s podporou vlády v Pekingu. Správu priniesli agentúry DPA a Reuters, informujeme.

Hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí skonštatoval, že čínski aktéri boli kontrolovaní štátom a do siete BKG prenikli za účelom špionáže. Nemecká vláda dospela k svojim záverom na základe dôkladnej technickej analýzy, uviedol hovorca. Vláda "dôrazne odsudzuje kybernetický útok zo strany štátom kontrolovaných čínskych aktérov," uzavrel.

V súvislosti s týmito informáciami bol na ministerstvo predvolaný čínsky veľvyslanec v Berlíne. BKG je zodpovedná za poskytovanie údajov o topografii a kartografii. Geodézia je veda o meraní a znázorňovaní geometrie, gravitácie a priestorovej orientácie Zeme. Tieto informácie sú potrebné napríklad pri poskytovaní online navigácie pre vodičov. Informácie BKG využíva aj kritická infraštruktúra, ako sú dodávatelia energie, vodárne a dopravné podniky.

Viac o téme: NemeckoČínaKybernetický útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu