Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Britské ministerstvo zahraničia vyzýva svojich občanov na opustenie Libanonu

Izraelský útok na juhu Libanonu
Izraelský útok na juhu Libanonu (Zdroj: TASR/AP/Mohammed Zaatari)

LONDÝN - Británia odporučila v pondelok svojim občanom, aby opustili Libanon a necestovali do tejto krajiny v súvislosti s hroziacou eskaláciou medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh. Informujú o tom agentúry AFP a DPA.

"Odporúčame britským občanom, aby opustili Libanon a necestovali do tejto krajiny. Táto situácia sa vyvíja rýchlo," napísal na sociálnej sieti X britský minister zahraničných vecí David Lammy. Ako dodal, zamestnanci rezortu diplomacie neustále pracujú na tom, aby pomohli zaistiť bezpečnosť britských občanov. Zároveň však vyzval Britov, aby sa pri prípadnej evakuácii nespoliehali výlučne na britskú vládu.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Veľké diplomatické úsilie sa medzitým vyvíja na zabránenie konfliktu, ktorý by mohol vyústiť do vojny v celom regióne Blízkeho východu po eskalácii potýčok medzi Izraelom a Iránom podporovaným hnutím Hizballáh. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu navštívil v pondelok miesto smrtiaceho raketového útoku na Izraelom okupovaných Golanských výšinách, ktorý si v sobotu vyžiadal 12 obetí na životoch vrátane detí a tínedžerov.

Raketa vystrelená smerom od Libanonu pripravila o život 12 detí a mladistvých vo veku od desať do 16 rokov po tom, čo zasiahla futbalové ihrisko v meste Madždal Šams. Izrael zo zodpovednosti za útok obvinil Hizballáh a prisľúbil odvetné kroky. Hnutie zodpovednosť odmietlo. Útok vystupňoval obavy z eskalácie napätia medzi Izraelom a Hizballáhom, ktoré sa zvýšilo po útoku palestínskych militantov na Izrael 7. októbra 2023 a následnej vojenskej ofenzíve v Pásme Gazy

Viac o téme: OdchodObčaniaBritániaLibanonDavid Lammy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu