Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Lufthansa dočasne obmedzuje využívanie vzdušného priestoru Iraku a Iránu

Lietadlo leteckej spoločnosti Lufthansa
Lietadlo leteckej spoločnosti Lufthansa (Zdroj: FOTO TASR/DPA)

BERLÍN - Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa v pondelok oznámila, že jej lety sa budú minimálne do stredy (7. augusta) vyhýbať vzdušnému priestoru Iraku a Iránu. Dôvodom je zvýšené napätie a bezpečnostná situácia na Blízkom východe. Informuje o tom agentúra AFP.

Vo vyhlásení spoločnosti, pod ktorú patria ďalšie aerolínie vrátanie Swiss International, Austrian a Eurowings, sa uvádza, že "na základe súčasnej bezpečnostnej analýzy nebude do 7. augusta vrátane využívať iracký a iránsky vzdušný priestor". V tejto súvislosti do stredy tiež pozastavuje lety do jordánskeho hlavného mesta Ammán a Arbílu v irackom Kurdistane. Zároveň najmenej do 12. augusta predlžuje pozastavenie letov aj do Tel Avivu, Teheránu a Bejrútu.

archívne video

Lufthansa bomba

Napätie na Blízkom východe, vyvolané takmer desať mesiacov trvajúcou vojnou v Pásme Gazy sa v posledných dňoch vystupňovalo po atentáte na Ismáíla Haníju, politického vodcu militantnej palestínskej skupiny Hamas, v Teheráne, ako aj následnom zabití najvyššieho vojenského veliteľa libanonskej ozbrojenej skupiny Hizballáh Fuáda Šukra v Bejrúte.

Teherán tvrdí, že nechce stupňovať násilie, ale podľa slov hovorcu rezortu iránskej diplomacie verí, že musí potrestať Izrael, aby zabránil ďalšej nestabilite v regióne, kde od vlaňajšieho októbra prebieha vojna medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Viac o téme: LetyNemeckoIránLufthansaIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu