Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Začiatok olympiády sa nezaobišiel bez problémov: Úvod hier v Paríži poznačilo týchto 5 ŠKANDÁLOV!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP/Cameron Spencer)

PARÍŽ - Letné olympijské hry v Paríži sa oficiálne otvorili v piatok večer. Napriek dlhým prípravám a maximálnej snahe organizátorov sa ale úvod nezaobišiel bez problémov. Kontroverzné momenty priniesol už otvárací ceremoniál, ktorý vyvolal silné reakcie a ohlasy. Organizátorov navyše trápi nedostatočná kvalita vody v Seine a incident s dronom počas tréningu novozélandskej futbalovej reprezentácie len pridal na rozruchu okolo začiatku športového sviatku.

Kontroverzné stvárnenie obrazu Poslednej večere

Organizátori sa ospravedlnili katolíckej cirkvi a všetkým kresťanským skupinám, ktorých sa počas piatkového otváracieho ceremoniálu dotklo stvárnenie obrazu Poslednej večere. V scéne pripomínajúcej slávne dielo Leonarda da Vinciho zobrazujúce posledný pokrm Ježiša Krista stvárnili jeho učeníkov drag queens či transgenderová modelka a takmer nahý spevák napodobňoval gréckeho boha vína Dionýza. 

Takmer štvorhodinová šou, ktorá mala odkazovať okrem iného na rovnosť, bratstvo a rešpekt, vyvolala kritiku Vatikánu. Stvárnenie biblického námetu pobúrilo aj Francúzsku biskupskú konferenciu. "Tento vysoký ideál bol poškvrnený výsmechom jednej z najposvätnejších chvíľ v kresťanstve," povedal arcibiskup Vincenzo Paglia pre Il Giornale.

Usporiadatelia zdôraznili, že nebolo ich zámerom prejaviť neúctu k akejkoľvek náboženskej skupine. "Otvárací ceremoniál sa snažil osláviť toleranciu v spoločnosti. Sme presvedčení, že sa nám to podarilo naplniť. Ak to niekoho urazilo, je nám to hlboko ľúto," uviedla podľa AP hovorkyňa organizačného výboru Anne Descampsová.

Južnú Kóreu označili za KĽDR

Keď sa juhokórejskí športovci plavili po Seine, hlásatelia ich vo francúzštine aj angličtine predstavili divákom ako výpravu "Kórejskej ľudovodemokratickej republiky", čo je oficiálny názov pre Severnú Kóreu. Rovnako potom predstavili aj severokórejskú výpravu. MOV sa za incident v sobotu ospravedlnil.

Na snímke juhokórejskí športovci sa vezú na lodi po rieke Seina
Zobraziť galériu (4)
Na snímke juhokórejskí športovci sa vezú na lodi po rieke Seina  (Zdroj: TASR/AP/Lee Jin-man)

"Úprimne sa ospravedlňujeme za chybu, ktorá vznikla pri predstavovaní kórejských športovcov počas vysielania otváracieho ceremoniálu," napísal výbor na sociálnej sieti X. Z Kórejskej republiky pricestovalo do Paríža 143 športovcov a KĽDR zastupuje 16 reprezentantov, pripomenula agentúra Reuters.

Vlajka hore nohami

Na záver ceremoniálu otvoril hry oficiálne francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Vyhlasujem olympijské hry v Paríži za otvorené," povedal Macron. Následne vyvesili olympijskú zástavu, kedy ale prišlo k ďalšej chybe. Zástava bola totiž hore nohami, čo neušlo niekoľkým pozorným divákom a video s predmetným okamihom sa okamžite začalo šíriť internetom.

Začiatok olympiády sa nezaobišiel
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Cameron Spencer)

Nebezpečné limity v Seine

Organizátorov parížskej olympiády trápi aj kvalita vody v Seine, kde majú absolvovať plaveckú časť triatlonisti. Tí museli zrušiť úvodné dva tréningy, po tom, ako nedávny silný dážď zhoršil kvalitu vody-"Vzhľadom na predpoveď počasia na nasledujúcich 36 hodín sú organizátori hier a Svetový triatlon presvedčení, že kvalita vody sa vráti pod bezpečné limity pred začiatkom triatlonových súťaží 30. júla," uviedli organizátori v pondelkovom vyhlásení.

Na snímke rieka Seina
Zobraziť galériu (4)
Na snímke rieka Seina  (Zdroj: TASR/AP/David Goldman)

Súťaž mužov je na programe v utorok 30. júla od 8.00 h, ženy budú štartovať o deň neskôr. V prípade, že sa kvalita vody dovtedy nezlepší, organizátori presunú individuálne preteky na piatok 2. augusta.

Škandál s dronom

Výprava Nového Zélandu už v úvode hier podala sťažnosť na jednotku integrity Medzinárodného olympijského výboru po tom, ako spozorovala neznámy dron počas tréningu svojej ženskej futbalovej reprezentácie v St. Etienne. Francúzska polícia operátora dronu krátko po incidente zadržala a ukázalo sa, že ho pilotoval člen kanadského personálu. Oba tímy sa vo štvrtok stretli v A-skupine olympijského turnaja, Kanaďanky v úlohe obhajkýň zlata zvíťazili 2:1.

Francúzska polícia operátora dronu krátko po incidente zadržala a ukázalo sa, že ho pilotoval člen kanadského personálu. Oba tímy sa vo štvrtok stretli v A-skupine olympijského turnaja, Kanaďanky v úlohe obhajkýň zlata zvíťazili 2:1.

Viac o téme: OlympiádaCeremoniálPar힊kandál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu