Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Kim Čong-un tvrdí, že médiá v Južnej Kórei šíria fámy o záplavách v KĽDR

Vodca KĽDR Kim Čong-un
Vodca KĽDR Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Severokórejský vodca Kim Čong-un obvinil juhokórejské médiá zo šírenia údajne nepravdivých správ o rozsahu škôd a obetiach záplav v KĽDR. Informuje o tom agentúra AFP.

Severná Kórea začiatkom tohto týždňa informovala, že záplavy v jej severných regiónoch si vyžiadali nespresnený počet obetí, ako aj škody na tisícoch domov. Vláda v Soule vo štvrtok vyjadrila ochotu "urýchlene poskytnúť" humanitárnu pomoc "severokórejským obetiam katastrofy". Reagovala tak na správy juhokórejských médií, podľa ktorých by sa počet mŕtvych a nezvestných mohol vyšplhať až na 1500. Správu juhokórejskej televízie Čosun, ktorá hovorila aj o možných úmrtiach záchranárov pri haváriách vrtuľníkov, neskôr prebrali aj ďalšie médiá.

archívne video

Severokórejský vodca Kim Čong-un v propagačnom videu ukazuje, ako vie jazdiť na koni (Zdroj: Profimedia)

Kim Čong-un podľa štátnej agentúry KCNA označil za fámu tvrdenie, že o život mohlo prísť až 1500 ľudí. Podľa nej na to reagoval "rozhorčene" a odsúdil "zlozvyky a podlú povahu" občanov Južnej Kórey, ktorá sa podľa neho iba snaží "znevážiť a pošpiniť obraz" KĽDR. K ponuke humanitárnej pomoci od Soulu sa nevyjadril.

Potrestanie úradníkov

Pchjongjang ešte v stredu informoval, že vodca žiadal prísne potrestať úradníkov, ktorí zanedbali svoje povinnosti pri predchádzaní katastrofám, čo malo za následok úmrtia alebo zranenia nešpecifikovaného počtu ľudí.

V sobotu však tamojší režim tvrdil, že v regióne Sinuidžu, ktorý podľa pôvodného vyhlásenia zaznamenal najväčšie povodňové škody, nedošlo k žiadnym obetiam. Severokórejské vzdušné sily údajne zachránili vyše 5000 ľudí, pričom 4200 z nich odviezol vrtuľník "v priebehu niekoľkých hodín".

Vzťahy medzi oboma Kóreami sú momentálne na jednom z najnižších bodov za posledné roky. Pchjongjang v roku 2020 jednostranne prerušil všetky oficiálne vojenské a politické komunikačné spojenia so Soulom a vyhodil do vzduchu nepoužívaný medzikórejský styčný úrad na svojej strane hranice. Tento komunikačný kanál bol síce v roku 2021 obnovený, ale KĽDR na výzvy na kontakt nereaguje od apríla 2023. Napriek tomu sa Soul pokúša nadviazať kontakt s KĽDR dvakrát denne, doplnila AFP.

Viac o téme: ZáplavyObeteFámyKĽDRJužná KóreaKim Čong un
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu