Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

V areáli továrne Tesla neďaleko Berlína zneškodnili bombu z druhej svetovej vojny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Chuck Burton)

BERLÍN - Približne 250-kilogramovú bombu z druhej svetovej vojny zneškodnili v stredu kontrolovaným výbuchom v obci Grünheide pri Berlíne. Bombu objavili na mieste, kde má dôjsť k rozšíreniu továrne spoločnosti Tesla na výrobu elektromobilov a kde už nejaký čas protestujú environmentálni aktivisti.

Polícia ešte v utorok ráno aktivistov požiadala, aby z bezpečnostných dôvodov dočasne opustili provizórny tábor, ktorý si tam zriadili v lese. Aktivisti sa sťažovali na to, že im na odchod dali len krátky čas a kritizovali aj spôsob, akým proti nim policajti zasahovali, pričom ho označili za "obťažovanie". Polícia im totiž pohrozila, že ak dobrovoľne neodídu, tak ich z tábora vyvedie a zlikviduje ho. Aktivisti jej výzvu napokon poslúchli.

Nájdená bomba sa nedala premiestniť a bolo potrebné ju zneškodniť priamo na mieste. To sa však podarilo a už v stredu popoludní boli zrušené bezpečnostné opatrenia a aj aktivistom bolo umožnené sa vrátiť.

DPA približuje, že detonácia bomby bola na tomto mieste, kde má dôjsť k rozšíreniu továrne firmy Tesla, už druhou svojho druhu v priebehu len niekoľkých týždňov. Vytýčená bezpečnostná zóna zasiahla aj do areálu zmienenej továrne, podľa Tesly však jej prevádzku nijako neobmedzila. V okolí bola na niekoľko hodín pozastavená autobusová a železničná doprava.

Viac o téme: BombaZneškodnenieBerlínTesla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu