Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Elon Musk tvrdí, že Tesla začne od budúceho roka používať humanoidné roboty

Elon Musk
Elon Musk (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh, File)

WASHINGTON - Americký podnikateľ Elon Musk v utorok uviedol, že spoločnosť Tesla, kde pôsobí ako generálny riaditeľ, začne od budúceho roka vyrábať a používať humanoidné roboty pre vlastné účely. Informuje o tom denník The Guardian.

Miliardár na sociálnej sieti X napísal, že Tesla bude mať v roku 2025 "skutočne užitočné humanoidné roboty v nízkej produkcii pre interné použitie". Podľa svojich slov dúfa, že v ďalšom roku sa výroba výrazne zvýši, aby Tesla mohla túto technológiu predávať iným firmám. Britský denník vo svojej správe poznamenal, že Musk má záľubu v príliš ambicióznych tvrdeniach a stanovovaní termínov, ktoré nie vždy jeho firmy dodržia. O robotovi zvanom Optimus totiž hovoril už niekoľkokrát. V roku 2021 očakával, že Tesla bude môcť tento stroj využívať vo svojich továrňach v nasledujúcom roku. Podobné odhady vyslovil aj v súvislosti s koncom roka 2024.

Optimus meria približne 1,7 metra a váži 56 kilogramov. Podľa Tesly je určený na vykonávanie "nudnej, opakujúcej sa a nebezpečnej práce". Jeho názov je narážkou na Optimusa Primea, vodcu Autobotov v sfilmovanej sérii Transformers. Musk už predtým povedal, že jeho cieľom je, aby sa tieto roboty vyrábali hromadne a aby každý stál menej než 20.000 dolárov. Stanica BBC píše, že svojich vlastných humanoidných robotov vyvíjajú aj ďalšie firmy vrátane japonskej automobilky Honda a americkej spoločnosti Boston Dynamics, ktorá sa sústredí práve na oblasť robotiky.

Viac o téme: TeslaElon MuskHumanoidné roboty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu