Sobota26. október 2024, meniny má Demeter, zajtra Sabína

Žiadny volant ani pedále! Tesla chce už o pár mesiacov ponúkať službu taxi bez vodiča

Robotaxi
Robotaxi (Zdroj: Twitter/Tesla)

AUSTIN - Americký výrobca elektromobilov Tesla chce už na budúci rok ponúknuť verejnosti službu taxi bez vodiča. V stredu to oznámil šéf a spoluzakladateľ firmy Elon Musk. Takzvaná robotaxi bude spočiatku dostupná v amerických štátoch Kalifornia a Texas a službu ponúknu zatiaľ len niektoré vozidlá Tesla. Akcie firiem Uber a Lyft, ktoré ponúkajú alternatívne služby taxi s vodičom, na správu zareagovali poklesom.

"Myslíme si, že na budúci rok budeme schopní mať vozidlá Tesla bez vodiča pre platenú jazdu," povedal Musk po zverejnení výsledkov hospodárenia firmy. Tesla v súčasnosti ponúka svojim zamestnancom v oblasti Sanfranciského zálivu možnosť privolať si alternatívne taxi cez aplikáciu. Plán začať ponúkať verejnosti službu taxi bez vodiča a bez dozoru však bude musieť zdolať prekážky regulačných úradov.

Napríklad firme Waymo, ktorá ponúka platenú jazdu v samoriadených autách v oblasti Sanfranciského zálivu, v Los Angeles a vo Phoenixe v Arizone, trvalo niekoľko rokov, kým v Kalifornii získala potrebné povolenia.

Kalifornský úrad pre motorové vozidlá, ktorý v Kalifornii reguluje testovanie a nasadzovanie autonómnych vozidiel do prevádzky, agentúre Reuters oznámil, že Tesla naposledy informovala o použití svojho povolenia na testovanie samoriadených áut v roku 2019. Toto povolenie si vyžaduje prítomnosť bezpečnostného vodiča. Tesla podľa úradu nemá povolenie na testovanie samoriadených áut bez prítomnosti vodiča a zatiaľ si oň ani nezažiadala.

Tesla sama sa k tomu na otázku agentúry Reuters bezprostredne nevyjadrila. Tesla ukázala svoje robotaxi zhruba pred dvoma týždňami. Musk vtedy povedal, že v budúcom roku by mohli mať niektoré vozidlá Tesla funkciu samoriadenia bez dozoru, jeho terajšie oznámenie tak rozširuje plány, ktoré Musk so samoriadenými autami má.

Nedostatok obchodného plánu okolo robotaxi však pred dvoma týždňami spôsobil prepad akcií Tesly. V stredu ale firma získala určitú dôveru investorov späť, keď predpovedala skokový nárast predaja svojich áut v budúcom roku. Na to rastom zareagovali akcie ďalších firiem, ktoré sa venujú výrobe elektromobilov.

Tesla v stredu oznámila, že v treťom štvrťroku zvýšila tržby aj zisk. Jej akcie na správu zareagovali rastom o viac ako desať percent. Na neskoršie Muskovo oznámenie o službe taxi bez vodiča zareagovali akcie firiem Uber a Lyft v Spojených štátoch zhruba dvojpercentným poklesom.

Viac o téme: TeslaElon MuskRobotaxi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu