Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Turecko sa snaží obnoviť čiernomorskú obilnú iniciatívu, potvrdil prezident

(Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

WASHINGTON - Turecko sa pokúša o obnovenie tzv. čiernomorskej obilnej iniciatívy, ktorá do minulého leta umožňovala prepravu obilia z ukrajinských prístavov na svetové trhy. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan to vo štvrtok povedal ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému na summite NATO vo Washingtone, informuje agentúra Reuters.

Dohoda sprostredkovaná OSN a Tureckom, ktorej platnosť vypršala vlani v júli po tom, čo od nej jednostranne odstúpilo Rusko, Ukrajine aj počas prebiehajúcej vojny umožnila vyviezť cez Čierne viac ako 32 miliónov ton obilia a potravinových komodít.

Kyjev v reakcii na rozhodnutie Ruska vlani v auguste oznámil vytvorenie dočasného humanitárneho koridoru v Čiernom mori so zámerom obísť ruskú námornú blokádu. Koridor prechádza popri pobreží Rumunska a Bulharska a podľa stanice BBC sa touto trasou vyviezlo viac obilia ako počas platnosti pôvodnej dohody. Európska únia v rámci pomoci Ukrajine taktiež zriadila tzv. línie solidarity, prostredníctvom ktorých Kyjev vyváža svoje obilie po súši a aj do prístavov na Dunaji.

Viac o téme: TureckoRecep Tayyip ErdoganČiernomorská obilná iniciatíva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu