Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Turecko vypustilo do vesmíru svoj prvý komunikačný satelit domácej výroby

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/John Raoux))

ANKARA - Turecko v noci utorok vypustilo na obežnú dráhu Zeme svoj prvý komunikačný satelit domácej výroby Turksat 6A. Tento krok podľa Ankary rozšíri satelitné pokrytie krajiny a uspokojí potreby v oblasti v televízneho vysielania. Informuje agentúra Reuters.

Družicu vyniesla do vesmíru raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX zo základne amerických Vesmírnych síl na Myse Canaveral na Floride.Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan povedal, že pre jeho krajinu ide o otvorenie novej etapy vo výrobe satelitov. "Ako Turecko sme vyrobili viac ako 81 percent subsystémov, satelitných pozemných staníc a softvéru v rámci projektu (Turksat) 6A, ktorý má veľký význam pre budúcnosť našej krajiny vo vesmíre," dodal.

archívne video

Študenti zostrojili satelity na vedecký experiment. Slovenské finále súťaže CanSat (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Prvý signál z družice Turksat 6A bol prijatý podľa plánu 67 minút po jej vypustení, uviedol turecký minister dopravy a infraštruktúry Abdulkadir Uraloglu. "Dostaneme našu vlastnú komunikáciu, naše televízne vysielanie na bezpečnejšiu a lepšiu úroveň," dodal.Ankara využila služby spoločnosti SpaceX aj v minulosti. Uraloglu povedal, že Turksat 6A je výsledkom desaťročného úsilia.

Turecko vypustilo do vesmíru
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/John Raoux))

Viac o téme: SatelitVesmírTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu