Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Erdogan tvrdí, že by mohol do Turecka pozvať sýrskeho prezidenta Bašára Asada

Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP)

ISTABNUL - Turecký líder Recep Tayyip Erdogan v nedeľu uviedol, že by mohol "kedykoľvek" pozvať sýrskeho prezidenta Bašára Asada do Turecka. Ide o znamenie zmierania po tom, čo sýrska občianska vojna narušila vzťahy medzi Ankarou a Damaskom, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Kedykoľvek môžeme (Asadovi) poslať pozvánku," povedal Erdogan novinárom na palube lietadle z Berlína, kde bol na zápase svojej krajine v Majstrovstvách Európy vo futbale EURO 2024.Erdogan novinárom v lietadle povedal, že niektorí svetoví lídri vrátane ruského prezidenta Vladimira Putina navrhli stretnutie s Asadom v Turecku. "Prišli sme do bodu, že hneď, ako Asad podnikne krok k zlepšeniu vzťahov s Tureckom, preukážeme mu rovnaký prístup," uviedol turecký líder.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/AP Photo/Nedim Enginsoy)

Turecko pôvodne plánovalo zvrhnúť Asadov režim, keď v Sýrii v roku 2011 vypukla po potlačení pokojných protestov občianska vojna. No po tom, čo Ankara podporovala niekoľko povstaleckých skupín, sa v poslednom čase Turecko skôr sústredilo na zabránenie toho, aby sa zo severu Sýrie otvoril "koridor teroru".Pred vypuknutím vojny mali pritom Erdogan a Asad blízke vzťahy, pričom v roku 2008 boli dokonca so svojimi rodinami na spoločnej dovolenke na juhu Turecka, pripomína AP. Minulý týždeň obaja lídri naznačili, že sú pripravení skončiť napätie a znormalizovať svoje diplomatické vzťahy.

V Turecku sa nachádza podľa údajov OSN asi 3,2 milióna sýrskych utečencov. Turecká vláda pritom v súčasnosti čelí zvýšenému tlaku na ich deportáciu v čase hospodárskeho poklesu a nárastu protimigrantských nálad.

Viac o téme: Recep Tayyip ErdoganBašár AsadTUrecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu