Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Možnosť priamej konfrontácie medzi NATO a Ruskom je znepokojujúca, uviedol turecký prezident

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: TASR/AP Photo/Denes Erdos)

ANKARA - Akákoľvek možnosť priamej konfrontácie medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou je znepokojujúca. Uviedol to vo štvrtok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, informovala agentúra AFP s odvolaním na tureckú tlačovú agentúru Anadolu.

"Možnosť priameho konfliktu medzi NATO a Ruskom je nepochybne znepokojujúca... Je potrebné sa vedome vyhnúť všetkým krokom, ktoré by mohli viesť k takémuto výsledku," povedal Erdogan na summite NATO vo Washingtone.

archívne video

Peter Pellegrini zo samitu NATO vo Washingtone (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

Turecký prezident sa tak vyjadril deň po tom, ako spojenci NATO oznámili, že začali so sľúbenými dodávkami stíhačiek F-16 na Ukrajinu a zintenzívnili prísľuby Kyjevu o prípadnom členstve v Aliancii. Spojené štáty navyše oznámili, že posilnia ochranu partnerských krajín NATO v Európe tým, že od roku 2026 dočasne umiestnia v Nemecku riadené strely typu Tomahawk a ďalšie zbrane dlhého dosahu.

Priblíženie k ruským hraniciam

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov vo štvrtok reagoval, že Moskva sleduje, ako sa vojenská infraštruktúra NATO približuje k ruským hraniciam, a bude musieť konať, aby Alianciu skrotila. Severoatlantická aliancia je podľa neho v súčasnosti "plne zapojená do konfliktu na Ukrajine", pričom Rusko plánuje na potlačenie hrozby zo strany NATO "reakčné opatrenia". Turecko, člen NATO, sa od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 snaží udržiavať dobré vzťahy s Moskvou aj Kyjevom a nepridalo sa k západným sankciám voči Rusku.

Viac o téme: ZnepokojenieRuskoNATOTureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu