Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Kenský prezident po násilných protestoch odvolal takmer celý kabinet

William Ruto Zobraziť galériu (2)
William Ruto (Zdroj: SITA/AP Photo/ Sayyid Abdul Azim)

NAIROBI - Kenský prezident William Ruto vo štvrtok oznámil odvolanie takmer celého vládneho kabinetu. Novú vládu chce zložiť až po rozsiahlych celospoločenských a medzirezortných konzultáciách. Tieto zmeny prišli po rozsiahlych protivládnych protestoch, pri ktorých zahynuli desiatky ľudí. Informuje o tom agentúra AFP.

Ruto špecifikoval, že odvolal všetkých ministrov vrátane generálneho prokurátora okrem predsedu vlády a ministra zahraničných vecí Musaliu Mudavadiho a podpredsedu vlády Rigathiho Gachagua. Ruto tiež konštatoval, že sa "okamžite zapojí do rozsiahlych konzultácií medzi rôznymi sektormi a politickými formáciami s cieľom vytvoriť vládu so širokou základňou".

archívne video

Dvesto zamestnancov Bukózy protestovalo proti nevyplácaniu miezd (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Nová vláda by sa podľa neho mala zamerať na riešenie zadlženia krajiny, zvýšenie počtu pracovných príležitostí, či odstránenie vládneho plytvania a korupcie. Tieto zmeny prišli po demonštráciách, ktoré pôvodne iniciovali mladí ľudia v Nairobi, no neskôr sa rozšírili na širšiu kampaň proti Rutovi a jeho vláde.

Kenský prezident po násilných
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Brian Inganga)

Odstúpenie prezidenta

K zrážkam demonštrantov s políciou okrem metropoly Nairobi došlo aj v ďalších mestách. Ľudia vyzývali prezidenta na odstúpenie, a vyjadrovali nespokojnosť so zvyšovaním daňového zaťaženia. Niektoré demonštrácie prerástli až do násilností s desiatkami obetí a stovkami zranených.

Správy o násilných protestoch vyvolali medzinárodné reakcie. Pod spoločné vyhlásenie vyzývajúce na koniec násilia sa podpísali veľvyslanectvá a diplomatické misie reprezentujúce celkovo 13 krajín vrátane Spojených štátov, Kanady, Nemecka a Británie. Znepokojenie z diania v Keni vyjadril aj generálny tajomník OSN António Guterres.

Viac o téme: OdvolanieVládaProtestyKeňaWilliam Ruto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu