Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Protest proti výstavbe zavlažovacích nádrží vo Francúzsku prerástol do násilia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Daniel Cole)

LA ROCHELLE - Francúzska polícia v sobotu použila slzotvorný plyn, aby rozohnala radikálnych demonštrantov, ktorí sa v západofrancúzskom prístavnom meste La Rochelle pripojili k protestu proti výstavbe mohutných vodných nádrží na zavlažovanie. Organizátormi protestu boli ochrancovia životného prostredia a malí farmári.

Ako informovala agentúra AFP, podľa organizátorov mal protest v prístavnom meste v departemente Charente-Maritime v regióne Nové Akvitánsko na francúzskom pobreží Atlantického oceánu upozorniť na to, že nové nádrže sa nestavajú na pomoc miestnym farmárom, ale na pomoc medzinárodným trhom.

archívne video

Časť zamestnancov RTVS opäť protestuje štrajkom proti chystaným zmenám (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Aktivisti totiž tvrdia, že z nádrží, ktoré sa majú v zime napĺňať z vodonosných vrstiev, aby sa zabezpečilo letné zavlažovanie, majú úžitok len veľkí farmári - na úkor menších prevádzok a životného prostredia.

Podporovatelia tohto projektu, naopak, tvrdia, že bez nádrží farmám hrozí zánik, keďže ich produkcia trpí opakujúcimi sa suchami. AFP dodala, že momentálne je v západnom Francúzsku vo výstavbe niekoľko desiatok takýchto nádrží.

Ako uviedol web France 24, do areálu prístavného terminálu La Pallice vstúpilo v sobotu na úsvite približne 200 ľudí vrátane farmárov so starými traktormi, ktorí usporiadali pouličnú párty s hudbou a nápojmi pred budovou významného obchodníka s obilím.

Policajti použili slzotvorný plyn

V priebehu dopoludnia ich odtiaľ za pomoci slzotvorného plynu vytlačili policajti z viac ako desiatich policajných dodávok. Ďalšie policajné vozidlá blokovali prístup do prístavu. Podľa televízie France 3 medzičasom sa k prístavu vydal dav demonštrantov, pričom jednu z jeho vetiev tvorili radikáli hlásiaci sa k hnutiu tzv. black blocs.

Počas svojho pochodu ulicami mesta títo demonštranti poškodzovali okná áut, autobusové prístrešky i okná. Poškodený bol aj jeden zo supermarketov, niekoľko bankomatov a pouličný mobiliár. Skupina demonštrantov sa pokúsila preniknúť aj do domova dôchodcov - "pravdepodobne, aby unikli polícii", uviedla policajná prefektúra. Do skorého popoludnia bolo zadržaných päť ľudí.

Podobné protestné zhromaždenia sa v okolí La Rochelle konali aj v piatok, ale zaobišli sa bez incidentov. Vlani sa v meste Sainte-Soline, vzdialenom približne 90 kilometrov od La Rochelle, konali úradmi nepovolené protesty proti výstavbe obrovskej vodnej nádrže na zavlažovanie. Prerástli do potýčok medzi protestujúcimi a políciou, pričom dvaja zo zranených demonštrantov skončili v kóme. Zranených bolo aj asi 30 policajtov.

Viac o téme: ProtestFrancúzskoNásilieZavlažovacie nádrže
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu