Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Nič nepomohlo! Bangladéš zaviedol zákaz vychádzania: Krajina hlási 150 obetí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Rajib Dhar)

DHÁKA - Bangladéš v piatok oznámil zavedenie zákazu vychádzania a zároveň aj nasadenie vojenských jednotiek po tom, čo sa polícii nepodarilo potlačiť niekoľkodňové nepokoje v krajine. Informuje správa agentúry AFP.

Tohtotýždňové zrážky si podľa údajov agentúry AFP vyžiadali najmenej 150 mŕtvych a stali sa tak vážnou výzvou pre autokratickú vládu premiérky Hasíny Vadžídovej po 15 rokoch v úrade. "Vláda sa rozhodla zaviesť zákaz vychádzania a nasadiť armádu, aby tak pomohla civilným orgánom," informoval tlačový tajomník Vadžídovej a zároveň dodal, že zákaz má okamžitú platnosť.

archívne video

Situáciu v spoločnosti Bukóza intenzívne sledujeme, tvrdí Erik Tomáš (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Polícia už predtým v hlavnom meste Dháka pristúpila k prísnym opatreniam, keď zakázala všetky verejné zhromaždenia. Došlo k tomu prvýkrát od začiatku protestov v snahe zabrániť ďalším násilnostiam. Policajný veliteľ uviedol, že tento krok bol nevyhnutný pre zaistenie "verejnej bezpečnosti".

Ani to však nezabránilo ďalším konfrontáciám medzi políciou a protestujúcimi v meste s 20 miliónmi obyvateľov. Dokonca to nezmenilo ani vypnutie internetu, ktoré malo obmedziť organizovanie zhromaždení. "Žiadame okamžité odstúpenie Hasíny Vadžídovej. Za zabíjanie je zodpovedná ona," uviedol jeden z protestujúcich.

Vtrhli aj do väznice

Demonštrujúci študenti v piatok vtrhli aj do väznice a oslobodili stovky väzňov pred tým, ako zariadenie podpálili. Nemenovaný policajný dôstojník dodal, že nepozná presný počet väzňov, ale že to budú zrejme stovky.

Nič nepomohlo! Bangladéš zaviedol
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Rajib Dhar)

Podľa zoznamu, ktorý vypracovala nemocnica Dhaka Medical College Hospital bolo v piatok v hlavnom meste zabitých najmenej 52 ľudí. Príčinou viac ako polovice hlásených úmrtí bola pritom policajná streľba. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk označil útoky na protestujúcich študentov za "šokujúce a neprijateľné". Podľa je ho slov "musí prebehnúť nezávislé, rýchle a dôsledné vyšetrovanie týchto útokov a zodpovední musia niesť následky".

Hovorca metropolitnej polície v Dháke informoval, že zadržali aj jedného z najvyšších predstaviteľov hlavnej opozičnej Bangladéšskej nacionalistickej strany (BNP). Takmer každodenné pochody demonštrantov požadujú, aby štát prestal vyčleňovať 30 percent štátnych pracovných miest pre rodiny ľudí, ktorí bojovali vo vojne za nezávislosť od Pakistanu v roku 1971.

Pri potýčkach utrpelo zranenia vyše 300 policajtov

Najmenej 300 bangladéšskych policajtov utrpelo zranenia počas piatkových potýčok s demonštrantmi na viacerých miestach v hlavnom meste Dháka, uviedli v sobotu tamojšie policajné zdroje.Informuje agentúra AFP a Reuters.

"Najmenej 150 policajtov bolo hospitalizovaných. Ďalším 150 bola poskytnutá prvá pomoc," uviedla metropolitná polícia v Dháke s tým, že policajné sily bojovali so "státisícmi" protestujúcich. V sobotu sa v prázdnych uliciach bangladéšskeho hlavného mesta pohybovali policajné hliadky i vojaci a v platnosti bol aj zákaz vychádzania.

Od štvrtka je v platnosti aj pozastavenie internetových a textových služieb, čo Bangladéš odrezalo od zvyšku sveta, píše Reuters. Zákaz vychádzania potrvá do nedele predpoludnia miestneho času a vláda v Dháke následne zváži ďalšie kroky. Protesty sú tiež poháňané vysokou nezamestnanosťou mladých, ktorí tvoria zhruba jednu pätinu 170-miliónovej populácie krajiny. Medzinárodné ľudskoprávne skupiny kritizovali pozastavenie internetových služieb i kroky bezpečnostných zložiek. Európska únia vyjadrila hlboké znepokojenie v súvislosti s vlnou násilia a stratami na životoch.

Viac o téme: ObeteProtestPolícia BangladéšZákaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu