Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

V Spojených arabských emirátoch odsúdili na doživotie viac než 40 aktivistov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DUBAJ - Súdny proces, v ktorom podľa medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) odsúdili na doživotie viac než 40 disidentov, sa v stredu skončil v Spojených arabských emirátoch (SAE).

Konanie saudskoarabských úradov vyvolalo rozsiahlu medzinárodnú kritiku, odkedy naň upozornili aktivisti počas minuloročnej klimatickej konferencie COP28 v Dubaji. Vládni predstavitelia ani súd na žiadosti o komentár bezprostredne nereagovali.Mimovládna organizácia Human Rights Watch uviedla, že najmenej 40 z viac než 80 obžalovaných dostalo v stredu doživotné tresty; agentúra AFP uviedla počet 43 odsúdených. Štyria ďalší disidenti údajne dostali kratšie tresty odňatia slobody.

V Spojených arabských emirátoch
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Spojené arabské emiráty uväznili desiatky svojich najzanietenejších obhajcov ľudských práv a členov občianskej spoločnosti v nespravodlivom súdnom procese plnom podozrení o pochybeniach v procesných úkonoch a o mučení podozrivých," uviedol Joey Shea, analytik HRW, ktorý sa vo svojej práci venuje tomuto regiónu. Vynesenie rozsudku kritizovala aj medzinárodná organizácia Amnesty International.

Medzi odsúdenými na doživotie je údajne aj aktivista Násir bin Ghajt, akademik zadržiavaný od augusta 2015. Patril medzi desiatky ľudí, ktorých odsúdili na trest odňatia slobody po protestoch tzv. arabskej jari z roku 2011. Pri týchto demonštráciách sa vo viacerých krajinách Blízkeho východu dostali k moci islamisti.V stredu bol pravdepodobne odsúdený aj Ahmad Mansúr, ktorý v roku 2015 získal cenu Martina Ennalsa, nazývanú aj Nobelova cena za ochranu ľudských práv. Mansúr na seba opakovane upútal pozornosť emirátskych úradov tým, že vyzýval na slobodnú tlač a demokratické slobody. Na Mansúrov iPhone bol v roku 2016 umiestnený izraelský špionážny softvér, a následne ho v roku 2017 zatkli.

Na medzinárodnej klimatickej konferencii COP28 sa neuskutočnili žiadne typické protesty, keďže aktivisti sa obávali rozsiahlej siete monitorovacích zariadení v krajine. Organizácie Amnesty International a Human Rights Watch však napriek tomu v modrej zóne OSN zorganizovali podujatie, počas ktorého ukázali Mansúrovu tvár.Spojené arabské emiráty sú síce v porovnaní so svojimi blízkovýchodnými susedmi v mnohých ohľadoch liberálnejšie, ale platia v nich prísne zákony upravujúce vyjadrovanie názorov a zakazujú politické strany a odborové zväzy.

Viac o téme: AktivistiDoživotieSúd Spojené arabské emiráty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu