Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Hovorkyňu francúzskej vlády napadla skupina mladistvých: K incidentu došlo pri lepení volebných plagátov

Hovorkyňa francúzskej vlády Prisca Thevenotová
Hovorkyňa francúzskej vlády Prisca Thevenotová (Zdroj: TASR/AP/Thomas Padilla)

PARÍŽ - Hovorkyňu francúzskej vlády Priscu Thevenotovú napadla v stredu večer neďaleko Paríža skupina približne desiatich mladých ľudí. K útoku podľa premiéra Gabriela Attala došlo, keď Thevenotová spolu s ďalšími aktivistami lepila volebné plagáty neďaleko Paríža. Informujú o tom agentúry AP a Reuters.

Podľa dostupných informácií Thevenotová nie je zranená a bude pokračovať v kampani. Jej zástupcu a ďalšieho aktivistu však previezli do nemocnice, povahu ich zranení zatiaľ nespresnili. Francúzska prokuratúra tvrdí, že polícia v súvislosti s útokom zadržala štyroch podozrivých vrátane troch mladistvých. Ide už o druhý podobný incident vo Francúzsku tento týždeň. V stredu počas nákupu na trhu napadol kandidátku Národného združenia v Savojsku Marie Dauchyovú predavač.

archívne video

Brífing: Návšteva francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona u prezidentky Zuzany Čaputovej (Zdroj: Topky.sk/ Maarty)

Vzhľadom na tieto udalosti minister vnútra Gérald Darmanin uviedol, že počas vyhlásenia výsledkov nedeľných volieb bude polícia osobitne dbať na bezpečnosť. Podľa ministra bude po celom Francúzsku nasadených viac ako 30.000 policajtov, len v Paríži a blízkom okolí ich bude 5000. Toto opatrenie podľa neho zabezpečí, "že radikálna pravica ani ľavica nevyužijú túto situáciu na vyvolávanie chaosu."

Druhé kolo predčasných volieb, ktoré sa uskutoční v nedeľu, rozhodne o tom, či si krajne pravicové Národné združenie vedené Marinou Le Penovou zabezpečí parlamentnú väčšinu a zostaví novú francúzsku vládu.

Viac o téme: VoľbyKampaňHovorkyňaFrancúzskoPrisca Thevenotová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu