Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Nemecko plánuje sprísniť zákon, aby predišlo protestom aktivistov na letiskách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/John Rowley)

BERLÍN - Nemecká vláda plánuje sprísniť zákon týkajúci sa leteckej bezpečnosti, aby tak zabránila radikálnym klimatickým aktivistom a ďalším protestujúcim podnikať nebezpečné iniciatívy na nemeckých letiskách. O návrhu zákona ministerky vnútra Nancy Faeserovej bude kabinet rokovať v stredu. Informuje o tom agentúra DPA.

Základom plánovanej reformy, ktorú ešte musí schváliť Spolkový snem (Bundestag), je vytvoriť nové nariadenie, podľa ktorého bude "úmyselné a neoprávnené vniknutie" na pristávaciu a vzletovú dráhu trestné, pokiaľ sa naruší bezpečnosť civilnej leteckej dopravy. Napríklad, ak niekto prestrihne plot a následne zablokuje dráhu, hrozí mu trest odňatia slobody až na dva roky alebo pokuta. Trestať sa však budú aj pokusy. Doteraz v takýchto prípadoch hrozila len pokuta.

Úmyselný a neoprávnený vstup do tejto časti letiska by sa mohol trestať aj odňatím slobody na päť rokov, pokiaľ má osoba pri sebe zbraň alebo toxické látky, alebo ak je jej zámerom zľahčiť, či skryť iný trestný čin. DPA pripomína, že aktivisti z klimatickej iniciatívy Letzte Generation (Posledná generácia) v máji zablokovali letisko v Mníchove na začiatku bavorských sviatkov Svätodušnej nedele, čím výrazne narušili dovolenkové cestovanie a ovplyvnili vyše stotisíc cestujúcich. Niekoľko lietadiel dokonca museli odkloniť a letisko z bezpečnostných dôvodov dočasne uzavrieť.

Viac o téme: NemeckoLetiskoAktivisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu