Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Krutosť zo stredoveku? Pri treťom behu s býkmi utrpeli zranenia najmenej dvaja ľudia

(Zdroj: SITA/AP/Alvaro Barrientos)

PAMPLONA - Najmenej dvaja ľudia utrpeli v utorok zranenia počas tretieho tradičného behu s býkmi v španielskej Pamplone. Podľa španielskej verejnoprávnej televízie RTVE sa tak zranilo menej ľudí ako pri predchádzajúcich pretekoch. Informuje agentúra DPA.

V sobotu sa v meste začali deväťdňové slávnosti sv. Firmína, ktorých história siaha až do 16. storočia. Súčasťou osláv sú aj koncerty, sprievody či náboženské procesie. Vrcholom dní je však práve beh so šiestimi býkmi, pričom prvý sa konal v nedeľu.

archívne video

Velenie jednotky NATO na Slovensku preberajú Španieli (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Stovky ľudí naháňa na 875 metrov dlhej trati šesť mohutných býkov, z ktorých niektoré vážia viac ako 600 kilogramov, a zároveň aj niekoľko volov. Dráha vedie z ohrady až do mestskej býčej arény, kde zvieratá večer zabijú matadori pri býčích zápasoch.

Každoročne sa počas behu zrania desiatky bežcov, zväčša mladých mužov. Od roku 1924 pri týchto behoch zomrelo 16 ľudí, pričom k poslednému úmrtiu došlo v roku 2009. Aktivisti bojujúci za práva zvierat označujú beh s býkmi za "krutosť zo stredoveku" a tvrdia, že by sa mal okamžite zastaviť. Napriek tomu však festival priláka každé leto tisíce návštevníkov z celého sveta.

Viac o téme: ZranenieBýkŠpanielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu