Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Le Penová obviňuje ľavicu z podnecovania protestov v štýle útoku na Kapitol

Marine Le Penová Zobraziť galériu (2)
Marine Le Penová (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

PARÍŽ - Líderka francúzskej krajne pravicovej strany Národné združenie (RN) Marine Le Penová v stredu obvinila ľavicový blok, že chce vládu vo Francúzsku prevziať silou a uskutočniť akciu podobnú útoku na americký Kapitol, ktorý uskutočnili priaznivci bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá doplnila, že ľavicový Nový ľudový front (NFP) Le Penovej špekuláciu odmietol.S tvrdením, že prezident Emmanuel Macron chce ľavici "ukradnúť volebné víťazstvo", prišiel bývalý poslanec krajne ľavicového hnutia Nepoddajné Francúzsko (LFI) Adrien Quatennens, ktorý súčasne navrhol "veľký ľudový pochod" k úradu predsedu vlády.V reakcii na Le Penovej interpretáciu svojho výroku Quatennens uviedol, že je "blázon", keď vníma jeho status ako výzvu na povstanie.

 Marine Le Penová
Zobraziť galériu (2)
Marine Le Penová  (Zdroj: SITA/Julien de Rosa, Pool via AP)

V nedávnych predčasných voľbách vo Francúzsku NFP nečakane získal väčšinu kresiel v parlamente. Žiaden z troch najsilnejších blokov však nemá absolútnu väčšinu, čo Francúzsko ponorilo do neistoty a do situácie bez zjavnej cesty k stabilnej vláde.Ľavicová NFP, ktorá spája LFI, komunistov, zelených a socialistov, pokračuje aj v stredu v rozhovoroch s cieľom pokúsiť sa dohodnúť sa na vláde a politických plánoch.Bývalo zvykom, že prezident po voľbách vyzval na vytvorenie novej vlády najväčšiu parlamentnú skupinu. Ústava však prezidenta k takémuto postupu nezaväzuje a Macron zatiaľ v tejto veci nepodnikol žiadne kroky, upozorňuje AFP.

Medzi možné varianty vývoja patrí široká koalícia alebo menšinová vláda či technokratická vláda vedená osobou, ktorá nie je politicky spätá so žiadnym subjektom a ktorá by bola schopná presadzovať v parlamente zákony na základe dohôd prijímaných ad hoc.Podľa agentúry Reuters sú rokovania o novej vláde pomerne intenzívne. Niektorí centristi dúfajú, že sa im podarí dosiahnuť dohodu s konzervatívnymi Republikánmi (LR) a takto "vyšachovať" ľavicu.Každá vláda - ľavicová, stredová alebo širšia koalícia - by sa mohla rýchlo stať obeťou hlasovania o dôvere zo strany opozície, ak by si nezabezpečila dostatočne pevnú podporu.

Zákonodarca Pieyre-Alexandre Anglade z Macronovej strany Obroda (RE) pre agentúru Reuters povedal, že jediným životaschopným riešením by bola široká koalícia umiernených ľavičiarov a pravice.Iný zákonodarca z Macronovej strany pre reuters uviedol, že Le Penovej RN bude vo veľmi roztrieštenom parlamente nevyhnutne hrať kľúčovú úlohu - RN má totiž dostatočne veľkú skupinu na to, aby od neho záviselo, či budú návrhy zákonov schválené alebo nie.Le Penová sa v posledných niekoľko rokov intenzívne venovala náprave imidžu svojej strany, ktorá bola kedysi známa svojimi xenofóbnymi a antisemitskými postojmi a teraz sa musí rozhodnúť, akým smerom sa bude uberať, ak chce preraziť a získať moc v prezidentských voľbách v roku 2027.

Viac o téme: ProtestyKapitolMarine Le Penová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu