Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Britský premiér Starmer sľubuje nový impulz vo vzťahoch s Francúzskom

britský premiér Keir Starmer a holandský premiér Dick Schoof
britský premiér Keir Starmer a holandský premiér Dick Schoof (Zdroj: TASR/AP/Stefan Rousseau)

PARÍŽ - Nový britský premiér Keir Starmer vo štvrtok prisľúbil oživiť vzťahy s Francúzskom. S vládou v Paríži tiež chce spolupracovať v boji proti ruskej invázii na Ukrajinu a aj pri obmedzovaní migrácie cez Lamanšský prieliv. Informuje podľa správy agentúry AFP.

Starmer sa počas štvrtku stretne s francúzskym prezidentom Emannuelom Macronom na okraj summitu Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Blenheimskom paláci v anglickom Oxfordshire.

archívne video

Fico reaguje na vyhlásenie Macrona, ktorý nevylúčil vyslanie vojakov na Ukrajinu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

V článku zverejnenom vo francúzskom denník Le Monde pri príležitosti schôdzky Starmer uznal, že Británia, odkedy predošlá konzervatívna vláda rozhodla o odchode z Európskej únie, už nie je jedným z partnerov Francúzska v rámci eurobloku. Napriek tomu Paríž a Londýn podľa neho spája "mnoho vecí" vrátane členstva v zoskupení hospodársky najvyspelejších krajín G7, v Bezpečnostnej rade OSN aj Severoatlantickej aliancii. Britský premiér taktiež pripomenul dôležitú úlohu Francúzska a Británie ako európskych vojenských a ekonomických mocností pri odrážaní Ruska.

"Nikdy v živote som si nemyslel, že budem počuť dunenie vojny, ktoré sa ozýva Európou. Nikdy som si nemyslel, že si jeden vodca zvolí takú absurdnú a deštruktívnu cestu. A predsa sa tak rozhodol ruský prezident Vladimir Putin. Naše odhodlanie čeliť mu nesmie nikdy ochabnúť," napísal Starmer.

V článku otvoril aj záležitosť migrácie cez Lamanšský prieliv

Paríž ešte začiatkom roka Britániu pod vedením konzervatívnej vlády obvinil, že nedostatočne koordinuje svoje aktivity v znižovaní počtu migrantov plaviacich sa na malých člnoch touto trasou. "V celej Európe dnes pôsobí skutočné zločinecké impérium. Profituje z ľudského utrpenia a zúfalstva a posiela nespočetné množstvo nevinných ľudí na smrť do vôd Lamanšského prielivu. Pre mňa tento problém už nie je výzvou, ale krízou," zdôraznil britský premiér.

Na jej vyriešení chce podľa svojich slov spolupracovať s Francúzskom a "so všetkými európskymi partneri" Británie. Zároveň prisľúbil v otázke obmedzovania migrácie dodržiavať medzinárodné právo. Londýn taktiež bude naďalej dodržiavať Európsky dohovor o ľudských právach, ktorý predchádzajúca vláda premiéra Rishiho Sunaka zvažovala vypovedať.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaKeir StarmerEmannuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu