Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Írska polícia zatkla 15 osôb počas násilných protestov v Dubline

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/dpa via AP)

DUBLIN - Írska polícia v pondelok zatkla 15 osôb počas násilných stretov s demonštrantmi vystupujúcimi proti migrantom. Došlo k tomu v hlavnom meste Dublin na stavenisku plánovaného ubytovacieho zariadenia pre 500 žiadateľov o azyl. Informujeme na základe správy agentúry AFP.

"Bolo zadržaných niekoľko osôb, ktoré sa momentálne nachádzajú vo vyšetrovacej väzbe na (policajných) staniciach v Dubline," uviedla polícia vo vyhlásení bez poskytnutia ďalších podrobností. Na videozáznamoch zverejnených na sociálnych sieťach vidno, ako v bývalej továrni na farby na severe hlavného mesta horia stroje a stavebný materiál. Protestujúci hádzali tehly a odpaľovali pyrotechniku na políciu, ktorá používala slzný plyn na rozohnanie davu zloženého prevažne z mužov a tínedžerov. Podľa záberov odnášali z miesta na nosidlách aj jednu osobu.

Protesty oddiali výstavbu o niekoľko mesiacov

Írsky premiér Simon Harris tieto násilné zrážky slovne odsúdi. Nikto podľa jeho slov nemá právo páliť autá, ničiť majetok či útočiť na políciu. "Tieto skutky sú trestné a zamýšľajú šíriť strach a nejednotu," uviedol. Ministerstvo pre integráciu informovalo, že protesty oddiali výstavbu o niekoľko mesiacov. "Ministerstvo odsudzuje všetky kriminálne činy a zastrašovanie obstarávateľov a ich zamestnancov," uviedlo. Írska ministerka spravodlivosti Helen McEnteeová poznamenala, že je zo situácie "zdesená" a voči zúčastneným osobám bude vyvedená zodpovednosť. Od roku 2022 sa v celom Írsku prudko zvýšil počet podpaľačských útokov na ubytovacie zariadenia pre migrantov, pripomína AFP.

Viac o téme: ProtestyPolícia Írsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu