Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Francúzska prokuratúra vyšetruje financovanie Le Penovej kampane z roku 2022

Marine Le Penová
Marine Le Penová (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

PARÍŽ- Parížska prokuratúra v utorok oznámila, že vyšetruje podozrenia z nezákonného financovania kampane bývalej predsedníčky francúzskej krajne pravicovej strany Národné združenie (RN) Mariny Le Penovej pred prezidentskými voľbami v roku 2022, v ktorých prehrala v súboji s prezidentom Emmanuelom Macronom. Informujeme na základe správy agentúry Reuters.

Vyšetrovanie, ktoré spustili 2. júla, nadväzuje na zistenia francúzskej Národnej komisie pre účty a financovanie politických kampaní (CNCCFP) z roku 2023, ktorá kontroluje výdavky na kampaň a financovanie kandidátov, uviedla parížska prokuratúra. Dodala, že bude skúmať obvinenia zo sprenevery, falšovania a podvodu a z toho, že kandidátka prijala na kampaň pôžičku.

Bývalá líderka RN investovala do kampane približne 11,5 milióna eur

Le Penová a jej strana v minulosti popreli pochybenia v súvislosti s financovaním kampane. K najnovšiemu vyšetrovaniu sa zatiaľ nevyjadrili. Bývalá líderka RN investovala do kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2022 približne 11,5 milióna eur, pripomenula agentúra AFP. Išlo o jej tretiu kandidatúru na hlavu štátu, predtým neuspela aj v rokoch 2017 a 2012.

Viac o téme: FinancovanieVyšetrovanieFrancúzskoMarina Le Penová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu