Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Taiwan, Filipíny i Japonsko znepokojuje vojenské cvičenie Číny v Tichom oceáne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Iranian Army via AP)

TCHAJ-PEJ - Čínska lietadlová loď Šan-tung a desiatky vojenských lietadiel sa presúvali v blízkosti severných Filipín, keď mierili na cvičenie v Tichom oceáne. V stredu o tom informoval taiwanský minister obrany Čchiou Kuo-čeng, uvádza agentúra Reuters.

Taiwan, ktorý Čína považuje za súčasť svojho územia, pozorne monitoruje čínske kroky vzhľadom na každodennú vojenskú aktivitu v okolí ostrova. V stredu nadránom tam ministerstvo obrany zaznamenalo 36 čínskych vojenských lietadiel vrátane stíhačiek J-16 a bombardérov H-6 schopných niesť jadrové hlavice. Filipínska armáda uviedla, že je znepokojená nasadením čínskej lietadlovej lode. "Zdôrazňujeme dôležitosť zachovania mieru a stability v regióne a vyzývame všetky strany na dodržiavanie medzinárodných zákonov a noriem," uviedla hovorkyňa ozbrojených síl Filipín.

Taiwan už v minulosti zaznamenal pohyb lode Šan-tungu

Japonské ozbrojené sily v utorok neskoro večer spozorovali loď Šan-tung spolu s dvomi raketovými torpédoborcami a fregatou približne 500 kilometrov južne od Okinawských ostrovov. Dve lode japonského námorníctva preto sledovali ich pohyb, zatiaľ čo japonské stíhačky vyštartovali v reakcii na lietadlo vypustené lietadlovou loďou. Taiwan už v minulosti zaznamenal pohyb Šan-tungu v blízkosti ostrova, napríklad v decembri, keď prešiel Taiwanským prielivom len niekoľko týždňov pred taiwanskými prezidentskými voľbami.

Taiwanský prezident Laj Čching-te v stredu veľvyslancovi USA povedal, že jeho vláda sa bude snažiť zachovať súčasný stav v Taiwanskom prielive "tvárou v tvár opakovaným výzvam a pokusom Číny o jeho zmenu". Veľvyslanec zasa zdôraznil, že Spojené štáty budú podporovať obranu Taiwanu. USA sú jeho najdôležitejším dodávateľom zbraní, a to aj napriek absencii oficiálnych diplomatických vzťahov. Taiwan organizuje každoročne vojenské cvičenie od 22. júla a Peking pred ním zintenzívnil svoje vlastné aktivity. Od začiatku júla Tchaj-pej v okolí ostrova zaznamenal vyše 270 čínskych vojenských lietadiel, ako aj dve čínske "spoločné hliadky bojovej pohotovosti".

Viac o téme: ČínaJaponskoFilipínyVojnové svičenieTaiwain
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu