Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Každoročné vojenské cvičenie na Taiwane simuluje čínsku inváziu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TCHAJ-PEI - Na Taiwane sa v pondelok začalo päťdňové vojenské cvičenie na preverenie schopnosti ostrova odolať vojenskej invázii pevninskej Číny. Informuje o tom správa z agentúry DPA a portálu Focus Taiwan.

Cvičenie Chan Kchuang sa koná každoročne od roku 1984. Podľa ministerstva národnej obrany tento rok preverí schopnosť Taiwanu chrániť kritickú infraštruktúru v hlavnom meste Tchaj-pej, aj v celej krajine. Tohtoročné cvičenie nemá predpísaný scenár a jednotky v obrannej pozícii preto nebudú vedieť odkiaľ príde simulovaný útok, ani aké zbraňové systémy útočiace jednotky použijú. Podľa ministerstva sa tým snažia čo najviac priblížiť k podmienkam na reálnom bojisku.

archívne video

Nové startupy a spoločnosti budú môcť využívať technológie, ktoré ku nám budú prúdiť aj práve z Taiwanu (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Cvičenie sa zameria aj na decentralizáciu veliteľskej štruktúry. Cieľom je simulovať stratu kontaktu medzi bojujúcimi jednotkami a centrálnym velením počas konfliktu.

Napätie medzi Čínou a Taiwanom rastie dlhodobo. Vyostrilo sa najmä po prezidentských voľbách na samosprávnom ostrove. Niekoľko dní po májovej inaugurácii nového taiwanského prezidenta Laj Čching-tea komunistická Čína spustila veľké vojenské cvičenie, ktoré simulovalo námornú blokádu Taiwanu.

Pevninská Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia napriek tomu, že ostrov má od roku 1949 nezávislú vládu. Peking opakovane deklaruje, že jedného dňa Taiwan ovládne, pričom na dosiahnutie tohto cieľa nevylúčil použitie vojenskej sily.

Viac o téme: Vojenské cvičenieTaiwanČínska invázia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu