Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Americká pobrežná stráž zaznamenala v Beringovom mori štyri čínske vojenské lode

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia.sk)

ANCHORAGE - Americká pobrežná stráž v stredu oznámila, že počas hliadky v Beringovom mori spozorovala čínske vojenské lode v medzinárodných vodách, no zároveň vo výlučnej ekonomickej zóne USA. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Tri čínske vojenské lode zaznamenalo americké plavidlo približne 200 kilometrov severne od prielivu Amchitka pri aljašských ostrovoch Aleuty. Krátko nato posádka vrtuľníka americkej pobrežnej stráže spozorovala štvrtú čínsku loď asi 135 kilometrov severne od prielivu Amukta.

archívne video

Tlačová konferencia IĽP o prípade Slováka väzneného v USA (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Všetky štyri čínske plavidlá plávali v medzinárodných vodách, no nachádzali sa vo výlučnej ekonomickej zóne USA, ktorá sa rozprestiera 200 námorných míľ (370 kilometrov) od amerického pobrežia, napísala americká pobrežná stráž vo vyhlásení.

Lode čínskej armády "operovali v súlade s medzinárodnými pravidlami a normami", uviedla kontraadmirálka Megan Deanová, veliteľka 17. okrsku pobrežnej stráže. Dodala, že pobrežná stráž USA "zaistila, aby nedošlo k narušeniu záujmov USA v námornom prostredí okolo Aljašky".

Čínske lode sa v blízkosti Aljašky neplavili prvýkrát, pripomína AP. Americká pobrežná stráž zaznamenala čínsku bojovú loď v Beringovom mori v septembri 2022. Čínske lode spozorovali Spojené štáty aj v septembri 2021 asi 80 kilometrov od ostrovov Aleuty.

Americká armáda pravidelne nasadzuje v Ázii svoje lode na plavbu vo vodách, ktoré si Čína nárokuje. Spojené štáty tvrdia, že sloboda plavby v medzinárodných vodách je v ich národnom záujme.

Viac o téme: Pobrežná strážUSAČínaVojenské lodeBeringovo more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu