Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Čína vykonala skúšobné odpaly rakiet: Taiwan je v pohotovosti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TAIWAN - aiwan uviedol do pohotovosti svoje vzdušné sily kvôli čínskym raketovým testom, ktoré Peking podľa Taiwanu uskutočnil v noci na dnes v severnej autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na taiwanské ministerstvo obrany.

Ministerstvo uviedlo, že od dnešných 04: 00 miestneho času (piatkových 22: 00 SELČ) zaregistrovalo "niekoľko vĺn skúšobných odpalov" čínskych raketových síl vo Vnútornom Mongolsku, ktoré ležia asi 2000 kilometrov od Taiwanu. Taiwanská armáda situáciu monitoruje a vzdušné sily sú v pohotovosti, dodalo ministerstvo.

archívne video

Heger po summite EÚ o budovaní vzťahov s Čínou a Taiwanom (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Demokraticky spravovaný Taiwan, ktorý Čína považuje za svoje územie, obozretne sleduje všetky čínske vojenské aktivity v okolí ostrova. Podrobnosti o tom, čo sa odohráva vo vnútri Číny, ale zverejňuje zriedka, podotýka Reuters. V auguste 2022 Čína skúšobne odpálila rakety do vôd okolo Taiwanu, aby vyjadrila rozhorčenie nad návštevou vtedajšej predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej v Taiwane.

Viac o téme: ArmádaČínaTaiwanRaketový test
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu