Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Čínsky premiér zagratuloval novému predsedovi britskej vlády Starmerovi

Li Čchiang Zobraziť galériu (2)
Li Čchiang (Zdroj: TASR/AP Photo/Heng Sinith)

PEKING - Čínsky premiér Li Čchiang zagratuloval v nedeľu novému predsedovi britskej vlády Keirovi Starmerovi k úspechu vo voľbách. Ide o prvého vysokopostaveného predstaviteľa Číny, ktorý tak od štvrtkových volieb v Británii verejne urobil.

Čína je "ochotná pracovať s novou britkou vládou na upevnení vzájomnej politickej dôvery a rozšírení vzájomne výhodnej spolupráce", povedal Li Starmerovi podľa čínskej štátnej agentúry Sin-chua. Čínsky premiér podľa agentúry Sin-chua Starmerovi tiež povedal, že posilnenie bilaterálnej spolupráce je v záujme oboch krajín.Ich telefonát sa uskutočnil po niekoľkých dňoch ticha z Pekingu v súvislosti s výsledkom volieb v Británii. Čínske ministerstvo zahraničných vecí po voľbách len uviedlo, že eviduje ich výsledky. Pre porovnanie čínsky prezident Si Ťin-pching zagratuloval v sobotu novozvolenému iránskemu prezidentovi Massúdovi Pezeškijánovi už niekoľko hodín po oznámení jeho víťazstva v druhom kole volieb.

Keir Starmer
Zobraziť galériu (2)
Keir Starmer  (Zdroj: SITA/Stefan Rousseau/PA via AP))

Čína bola vlani piatym najväčším obchodným partnerom Británie. Diplomatické vzťahy medzi Čínou a Britániou sú však v posledných rokoch chladné. Peking a Londýn majú totiž nezhody v súvislosti so sprísňovaním čínskej kontroly nad Hongkongom, bývalou britskou kolóniou.

Čína a Británia sa tiež navzájom obviňujú zo špionáže. Peking napríklad v júni uviedol, že britská spravodajská služba MI6 naverbovala čínskych štátnych zamestnancov, aby vykonávali špionážnu činnosť pre Spojené kráľovstvo.

Viac o téme: GratuláciaČínaKeir StarmerLi Čchiang
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu