Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Čína chce budovať s Austráliou komplexné strategické partnerstvo, uviedol Si Ťin-pching

Si Ťin-pching
Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein, File)

PEKING - Čínsky prezident Si Ťin-pching v pondelok uviedol, že jeho krajina je ochotná spolupracovať s Austráliou na podpore budovania vyspelejšieho, stabilnejšieho a plodnejšieho komplexného strategického partnerstva medzi Čínou a Austráliou. Informuje správa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na čínsku štátnu tlačovú agentúru Sinchua.

Zdravý a stabilný rozvoj čínsko-austrálskych vzťahov prispieva k mieru, stabilite, rozvoju a prosperitu v regióne a vo svete, vyhlásil prezident v blahoželaní novej generálnej guvernérke Austrálie Samanthe Mostynovej, ktorá v pondelok nahradila vo funkcii Davida Hurleyho.

archívne video

Čína kúpila licenciu na lietajúce auto Aircar (Zdroj: TASR/Jarolav Novák)

Generálny guvernér je zástupca britského panovníka v Austrálii a preberá celý rad ústavných a ceremoniálnych povinností vrátane funkcie hlavného veliteľa austrálskych ozbrojených síl, a to na obdobie piatich rokov.

Minulý mesiac navštívil Austráliu čínsky premiér Li Čchiang, podľa ktorého by rozdiely medzi oboma krajinami mali ísť bokom. Čínsky premiér tak ponúkol Austrálii zmier, pričom Peking zároveň zrušil sériu obchodných sankcií zameraných proti austrálskemu exportu. Tie Čína zaviedla v roku 2020 v reakcii na diplomatickú roztržku s vtedajšou austrálskou konzervatívnou vládou.

Ekonomické vzťahy Austrálie a Číny sa zlepšujú od nástupu vlády austrálskeho premiéra Anthonyho Albanesea v roku 2022. Súčasná vláda totiž zaujala miernejší diplomatický postoj voči Pekingu, konštatuje AFP.

Viac o téme: PartnerstvoSpoluprácaČínaSi Ťin-pchingAustrálioa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu