Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Pohroma v Chorvátsku! Krajinou sa prehnali silné burky: FOTO Obrovské krupy spôsobili veľké škody

Situácia v obci Bošnjaci (Chorvátsko) Zobraziť galériu (4)
Situácia v obci Bošnjaci (Chorvátsko) (Zdroj: Facebook/Ivan Baboselac)

ZÁHREB - Silné búrky sa po niekoľkých dňoch horúčav prehnali cez Slovinsko, Chorvátsko, Bosnu a Hercegovinu a Srbsko. Úrady na Balkáne hlásili poškodené domy, povyvracané stromy a zaplavené ulice. Krupy v Chorvátsku rozbíjali okná a ničili fasády na domoch. V niektorých prípadoch dosahovali veľkosť okolo 7 centimetrov.

Intenzívna búrka s krúpami zasiahla Chorvátsko v pondelok popoludní a hoci smršť trvala iba približne 15 minút, stihla narobiť poriadne škody, informuje portál iMeteo. Búrka zasiahla Záhreb a severné časti krajiny, pričom obmedzená bola električková doprava a hasiči mali plné ruky práce s odčerpávaním vody z domov a s odstraňovaním popadaných stromov.

Silné búrky predtým zasiahli aj Slovinsko. Tamojšie úrady hlásili, že krupobitie a silný vietor poškodili elektrické vedenie, domy, čelné sklá na autách, záhrady a farmy. Záchranári absolvovali niekoľko výjazdov.

Situácia v obci Bošnjaci (Chorvátsko)
Zobraziť galériu (4)
Situácia v obci Bošnjaci (Chorvátsko)  (Zdroj: Facebook/Ivan Baboselac)

Situácia v obci Bošnjaci (Chorvátsko)
Zobraziť galériu (4)
Situácia v obci Bošnjaci (Chorvátsko)  (Zdroj: Facebook/Ivan Baboselac)

V Belehrade silný dážď a vietor v noci na utorok zaplavil ulice a prehradil ich popadanými konármi. Hasiči pomáhali ľudom, ktorí uviazli v autách. Zasahovali aj pri šiestich požiaroch spôsobených bleskami. Uzavretá bola aj časť diaľnice, informovala srbská štátna rozhlasová a televízna stanica RTS.

Primátor srbskej metropoly Aleksandar Šapič povedal, že takéto búrky a povodne sú "novou realitou počasia". Kritici však vedeniu mesta vyčítajú zlú údržbu odvodňovacích systémov. V meste Beočin na severe Srbska spadol strom na auto. Pasažiera vozidla sa podarilo vytiahnuť, vyviazol bez zranení.

Viac o téme: BúrkyChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu