Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Strana Alternatíva pre Nemecko zamietla navrhované obmedzenie kontaktov členov so zahraničím

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Jens Meyer)

ESSEN - Nemecká krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) v nedeľu na svojom zjazde v Essene zamietla návrh na sprísnenie pravidiel pre zahraničné cesty svojich členov a poskytovanie rozhovorov zahraničným médiám. Informuje o tom agentúra DPA.

Delegáti, ktorý tento návrh predložili, žiadali, aby strana udeľovala postihy členom, ktorí takúto cestu alebo rozhovor absolvujú bez súhlasu jej vedenia. Návrh reaguje na opakované cesty členov AfD to Ruska a ich vystúpenia v ruských médiách, píše DPA. Jeden z podporovateľov návrhu Florian Köhler kritizoval návštevy u regionálnych diktátorov a autokratov. Strana by sa podľa neho mala viac sústrediť na Nemecko, aby jej členovia neboli voličmi vnímaní ako nepriami pomocníci iných krajín. Predstavenstvo strany (Bundesvorstand) v nedeľu rozhodlo, že strana AfD z ID vystúpi.

Tento krok bol očakávaný, komentuje DPA. Delegáti predtým v hlasovaní predstavenstvu udelili právomoc prijať takéto rozhodnutie. Krajne pravicová politická skupina Identita a demokracia (ID) v Európskom parlamente (EP) v máji rozhodla o vylúčení politickej strany AfD zo svojich radov, pripomína DPA. Dôvodom bol incidenty spojené s Maximilianom Krahom z tejto strany. Ten v rozhovore pre talianske noviny La Repubblica relativizoval zločiny jednotiek SS nacistického vodcu Adolfa Hitlera. AfD v nedeľu takisto odložila rozhodnutie o vytvorení funkcie generálneho tajomníka strany, píše DPA. Delegáti v hlasovaní rozhodli presunúť tento návrh na štatutárny výbor strany. Zjazd AfD sa koná počas víkendu v Essene v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. V sobotu sa v tomto meste konali protesty namierené voči tejto strane.

Viac o téme: NemeckoAlternatíva pre NemeckoZahraničie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu