Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Dolná komora poľského parlamentu schválila zmenu definície znásilnenia v zákone

VARŠAVA - Sejm, dolná komora poľského parlamentu, v piatok veľkou väčšinou schválil úpravu definície znásilnenia v trestnom zákone a sprísnil tresty za tento zločin, informujeme podľa správy agentúry AFP.

Podľa novelizácie je znásilnenie klasifikované ako akýkoľvek pohlavný styk bez súhlasu a zároveň sa zvyšuje maximálny trest za znásilnenie z 12 na 15 rokov väzenia. Predchádzajúca definícia pre klasifikovanie znásilnenia vyžadovala, aby bol sexuálny styk vynútený vyhrážkami, klamstvom alebo násilím a neobsahovala žiadnu zmienku o súhlase.

Sejm má 460 poslancov

"Novela..., ktorú dnes podporil Sejm, hovorí jasne: každá sexuálna činnosť vykonaná bez vedomého a dobrovoľného súhlasu druhej osoby je znásilnenie!" uviedla na sociálnej sieti X poľská koaličná strana Ľavica, ktorá návrh zákona predložila. Sejm má 460 poslancov, z nich za novelu hlasovalo 355, proti bolo 44. Pre nadobudnutie platnosti ho musí ešte schváliť Senát, horná komora parlamentu, a podpísať konzervatívny prezident Andrzej Duda.

Proti zmenám zákona vystúpila krajne pravicová strana Konfederácia a niektorí členovia konzervatívnej bývalej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS). "Tento zákon je dôležitý, pretože jasne stanovuje, že sex bez súhlasu je jednoducho znásilnenie... Sex si vyžaduje súhlas. Nie je to nič inovatívne ani moderné," uviedla v stredu v parlamente poslankyňa Monika Rosa z vládnej strany Občianska koalícia (KO).

Viac o téme: ZnásilnenieZákonPoľskoParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu