Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Francúzska polícia vyšetruje hrozivý prípad: Židovské dievčatko hromadne znásilnili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Dvaja trinásťroční mladíci boli v utorok večer obvinení z hromadného znásilnenia, vyhrážania sa smrťou, antisemitských urážok a násilia voči dvanásťročnému dievčaťu v Courbevoie neďaleko Paríža. Prípad vyvolal vo Francúzsku pobúrenie nielen v židovskej komunite, napísala dnes agentúra AFP. Tretieho podozrivého vo veku 12 rokov umiestnili pod ochranu svedkov v súvislosti so znásilnením a podľa prokuratúry v Nanterre obvinili z ďalších trestných činov.

archívne video

V Poprade spomínali na obete prvého transportu židovských žien,nežije už ani jedna (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Mladé dievča incident nahlásilo v sobotu večer. Podľa policajného zdroja maloletá uviedla, že k nej pristúpili traja mladiství a zatiahli ju do kôlne, keď bola s kamarátkou v parku blízko svojho domu. Podozriví ju bili a "nútili ju k análnej a vaginálnej penetrácii a felacii, pričom jej vyhrážali smrťou a prenášali antisemitské poznámky", dodal zdroj. Jej kamarátke sa podarilo identifikovať dvoch z útočníkov. Dospievajúce dievča ošetrili hasiči a previezli ju na lekársko-súdne oddelenie v Garches (Hauts-de-Seine). Podľa prokuratúry v Nanterre sú trestné činy "násilia a urážky" "priťažujúce tým, že boli spáchané kvôli príslušnosti obete k náboženstvu". Na dvoch maloletých uvalil sudca pre veci väzbu, zatiaľ čo na najmladšieho uvalil predbežné súdne výchovné opatrenie, uviedol ten istý zdroj.

Vo Francúzsku sa prudko zvýšil počet antisemitských činov

Dnes ráno vyzval kolektív Nous Vivrons, ktorý vznikol po teroristickom útoku Hamasu na Izrael z vlaňajšieho 7. októbra, na demonštráciu v Paríži, ktorá sa má konať dnes o 18.30 h a má "odsúdiť antisemitské znásilnenie tejto mladej dievčiny". "Tvárou v tvár tomuto bezprecedentnému výlevu antisemitizmu nemožno nikoho ospravedlniť," uviedol vrchný krajinský rabín Haïm Korsia na sociálnej sieti X s tým, že je "zdesený". Rada židovských inštitúcií vo Francúzsku (CRIF) vyjadrila "nesmierne pohnutie nad tragickým znásilnením tejto mladej dievčiny" a varovala, že bude "ostražite sledovať všetok vývoj tohto mimoriadne znepokojivého prípadu".

"Znásilnenie je nástrojom deštrukcie v službách nenávisti, a keď deti znásilňujú deti, je to tiež celá spoločnosť, ktorá si musí položiť otázku o svojej zodpovednosti tvárou v tvár násiliu, antisemitizmu a misogynii, ktoré v našej krajine pôsobí," reagovala Nadácia žien. Podľa vládnych údajov sa v prvom štvrťroku 2024 vo Francúzsku prudko zvýšil počet antisemitských činov: od januára do marca bolo zaznamenaných "366 antisemitských incidentov", čo je o 300 percent viac ako za prvé tri mesiace roka 2023. V januári CRIF informoval o prudkom náraste antisemitských činov vo Francúzsku, ktoré sa počas jedného roka zoštvornásobili a vzrástli zo 436 v roku 2022 na 1676 v roku 2023, pričom "explózia" nastala po 7. októbri a útoku vykonanom palestínskym islamistickým hnutím Hamas v Izraeli.

Viac o téme: MladíciFranczúszkoAntisemitické urážky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu