Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Poľské úrady udelili pokutu nemocnici, ktorá odmietla vykonať interrupciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Poľské úrady udelili pokutu nemocnici, ktorá odmietla vykonať interrupciu žene, ktorej zdravie mohlo byť v dôsledku tehotenstva ohrozené. Informujeme podľa stredajšej správy agentúry Reuters.

Interrupciu chcela 41-ročná žena podstúpiť v 14. týždni tehotenstva v zdravotníckom centre v meste Pabianice. "Žena predložila dokumenty od psychiatra, v ktorých sa jasne uvádzalo, že pokračovanie tohto tehotenstva bolo hrozbou pre jej zdravie alebo život," uviedla Antonina Lewandowská z Nadácie pre ženy a plánovanie rodiny FEDERA.

archívne video 

Jana Bittó Cigániková, Vladimíra Marcinková a Mária Kolíková na tlačovej konferencii Za ženy nerozhodujeme, za ženy bojujeme. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Žena nakoniec zákrok podstúpila v inom zariadení

Nemocnica si však od ženy vyžiadala ďalšie dokumenty a odmietla interrupciu vykonať. Žena nakoniec zákrok podstúpila v inom zariadení. Poľský Národný fond zdravia dospel k záveru, že toto odmietnutie bolo protizákonné, a nemocnici udelil pokutu 550.000 zlotých (asi 127.000 eur). Zdravotnícke centrum Pabianice sa proti rozhodnutiu plánuje odvolať.

Hovorca Národného fondu zdravia uviedol, že prebieha podobná kontrola aj v ďalších dvoch zdravotníckych zariadeniach. "Dospeli sme do situácie, keď nemocnice, ktoré dodržiavajú zákon, sú ako niečo špeciálne... Dúfame, že rozhodnutie potrestať túto nemocnicu bude začiatkom konca tohto trendu," uviedla Lewandowská.

V Poľsku sú interrupcie povolené len v určitých prípadoch

Predchádzajúca poľská vláda zaviedla v roku 2021 takmer úplný zákaz interrupcií a počas svojho osemročného vládnutia zakomponovala do zákonov mnohé konzervatívne sociálne hodnoty. V Poľsku sú tak interrupcie povolené len v prípade znásilnenia, incestu alebo vtedy, ak tehotenstvo ohrozuje život alebo zdravie matky. Ženy však aj v týchto situáciách často čelia tzv. výhrade svedomia, ktorá lekárom umožňuje odmietnuť vykonať interrupciu z morálnych dôvodov.

Téma interrupcií rozdeľuje aj súčasnú proeurópsku vládnu koalíciu

V snahe tomu zabrániť zaviedla nová poľská vláda premiéra Donalda Tuska nedávno opatrenie. Na jeho základe je možné pokutovať zdravotnícke centrá financované z verejných zdrojov, ktoré odmietnu vykonať zákonom povoľované zákroky. Téma interrupcií rozdeľuje aj súčasnú proeurópsku vládnu koalíciu, v ktorej sú aj ľavičiari či kresťanskí konzervatívci. V apríli však parlament odovzdal svojmu osobitnému výboru na posúdenie štyri návrhy na liberalizáciu zákona o interrupciách, čo ukazuje spoluprácu v rámci koalície aj napriek rozdielnym pohľadom.

Proces uvoľňovania zákona o umelom prerušení tehotenstva sa však môže pretiahnuť do budúcoročného zvolenia nového prezidenta. Očakáva sa totiž, že súčasný prezident Andrzej Duda by akékoľvek zmeny zákona o interrupciách vetoval.

Viac o téme: úradyNemocnicaInterupciaPokuta Poľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu