Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Baerbocková žiada ukončenie násilia v Gaze i reformu palestínskej samosprávy

Ministerka zahraničných vecí Nemecka Annalena Baerbocková Zobraziť galériu (2)
Ministerka zahraničných vecí Nemecka Annalena Baerbocková (Zdroj: SITA/AP/Matthias Schrader)

TEL AVIV - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v pondelok žiadala trvalé ukončenie prejavov násilia v Pásme Gazy a zdôraznila, že dlhodobá bezpečnosť Izraela priamo súvisí s bezpečnosťou Palestínčanov.

Baerbocková na bezpečnostnej konferencii v Tel Avive zdôraznila potrebu reformy Palestínskej samosprávy, ktorá by mohla prevziať moc v Pásme Gazy. Upozornila, že je "nebezpečné a kontraproduktívne zničiť vžité štruktúry Palestínskej samosprávy". Pripomenula situáciu na Západnom brehu Jordánu, kde sa deje to isté budovaním nezákonných židovských osídlení.Veľvyslanec USA v Izraeli Jack Lew upozornil na potrebu reforiem palestínskej vlády a vyjadril podporu dvojštátnemu riešeniu.

Annalena Baerbocková
Zobraziť galériu (2)
Annalena Baerbocková  (Zdroj: SITA/AP Photo/Risto Bozovic)

O dvojštátnom riešení a reformách Palestínskej samosprávy Baerbocková v utorok v Ramalláhu na Západnom brehu Jordánu rokuje s palestínskym premiérom Muhammadom Mustafom. Takisto sa stretne s izraelským ministrom zahraničných vecí Jisraelom Kacom.

Baerbocková, rovnako ako ďalší predstavitelia z Európy, USA a Blízkeho východu, podporuje riešenie konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi na úrovni dvoch štátov, ktoré budú nažívať bok po boku v mieri. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu i islamistické hnutie Hamas však takéto riešenie odmietajú.Je to už ôsma návšteva Baerbockovej v Izraeli od vypuknutia vojny 7. októbra. Stretnutie s Netanjahuom však nemá naplánované.

Viac o téme: IzraelPalestínaPásmo GazyAnnalena Baerbocková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu