Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Izraelské jednotky v stredu zaútočili na viaceré oblasti v Pásme Gazy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Majdi Mohammed)

GAZA - Izraelská armáda (IDF) zaútočila v stredu na viacero oblastí v Pásme Gazy. Obyvatelia hlásili aj nočné boje v meste Rafah na juhu palestínskej enklávy. Informuje o tom agentúra Reuters.

Konflikt sa zintenzívnili vo štvrti Tel Sultan v západnej časti Rafahu, kadiaľ sa smerom na sever snažili prejsť tanky. Hamas a palestínsky islamský džihád uviedli, že útočili na IDF protitankovými raketami a mínometmi. Od začiatku mája sa pozemné boje sústredili na Rafah susediaci s Egyptom, kde sa uchýlila približne polovica z 2,3 milióna obyvateľov utekajúcich z iných oblastí. Mnohí sa tak museli opätovne presúvať. Záchranári uviedli, že dvaja Palestínčania zahynuli v stredu počas raketového útoku na Rafah. Izraelské jednotky informovali, že usmrtili bojovníka Hamasu, ktorý bol zapletený do pašovania zbraní z Egypta.

Podľa IDF lietadlá v noci zasiahli desiatky militantných cieľov v Rafahu vrátane vojenských budov a tunelových šácht. V meste Bejt Lahíja na severe Gazy zničil izraelský nálet dom a zabil štyroch Palestínčanov, ďalších zranil. Konflikt v Pásme Gaze sa začal 7. októbra teroristickým útokom hnutia Hamas na Izrael, počas ktorého palestínski útočníci zabili takmer 1200 ľudí a ďalších viac ako 250 uniesli. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy, kontrolovaného hnutím Hamas, pri následnej ofenzíve Izraela doteraz zomrelo najmenej 37.658 ľudí. V severnej časti Pásma Gazy sa Palestínčania sťažujú na akútny nedostatok potravín a prudký nárast cien. Zdravotníci uvádzajú, že tisíce detí trpia podvýživou a pretrváva riziko hladomoru aj napriek dodávkam humanitárnej pomoci.

Viac o téme: IzraelPásmo GazaJednotky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu