Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Antony Blinken žiada Izrael, aby sa vyhol stupňovaniu napätia s Libanonom

Antony Blinken Zobraziť galériu (2)
Antony Blinken (Zdroj: SITA/Martial Trezzini/Keystone via AP)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok počas stretnutia s izraelským ministrom obrany Joavom Galantom požiadal Izrael, aby sa vyhol ďalšiemu stupňovaniu napätia v Libanone. Vo Washingtone rokovali aj o úsilí na prepustenie rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Spojené štáty v uplynulých týždňoch verejne kritizoval za zdržanie v dodávkach zbraní. Hovorca amerického rezortu diplomacie Matthew Miller uviedol, že Galant s Blinkenom počas dvojhodinového stretnutia hovorili aj o nepriamej diplomacii medzi Izraelom a hnutím Hamas v spojitosti s dohodou o prepustení všetkých rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (2)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/Pool via AP)

Blinken zdôraznil, že je dôležité vyhýbať sa ďalšiemu stupňovaniu konfliktu a dosiahnuť diplomatické uznesenie, ktoré izraelským aj libanonským rodinám umožní návrat do svojich domovov. Napätie narastá z dôvodu vzájomného ostreľovania medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh, ktoré podporuje Irán.Americký prezident Joe Biden v máji predstavil trojfázový plán na ukončenie vojny v Pásme Gazy, ktorý zahŕňa prímerie a prepustenie rukojemníkov. Hnutie Hamas však má svoje vlastné požiadavky a USA veria, že tieto medzery sa bude dať vyplniť.

Netanjahu v uplynulom týždni pobúril Spojené štáty videopríhovorom, v ktorom ich obvinil zo "zadržiavania zbraní a munície pre Izrael". Jeho verzia sa však nezhoduje s verziou Bieleho domu. "Názorové rozdiely medzi nami musíme rýchlo vyriešiť a stáť pokope - takto dosiahneme svoje ciele a oslabíme našich nepriateľov," povedal Galant.V USA sa Galant stretol aj s riaditeľom americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Billom Burnsom, ktorý sa zúčastňuje na rokovaniach o prepustení rukojemníkov. Pred stretnutím za hlavné úsilie Izraela označil návrat rukojemníkov naspäť ku svojim rodinám.

 

Viac o téme: USAIzraelLibanonAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu