Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Americká armáda zničila plavidlá húsíov v Červenom mori: USA odtiaľ stiahli lietadlovú loď

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Instagram/lorenprom)

WASHINGTON - Americké sily počas uplynulých 24 hodín zničili v Červenom mori tri bezposádkové plavidlá jemenských povstalcov húsíov, uviedlo v noci na nedeľu ústredné velenie americkej armády (CENTCOM). Informuje správa agentúry Reuters.

CENTCOM tiež uviedlo, že húsíovia, ktorí ovládajú najľudnatejšie oblasti Jemenu, okrem toho vypálili do Adenského zálivu tri protilodné balistické rakety. Údajne neboli hlásené žiadne zranenia ani významné škody na amerických alebo obchodných plavidlách.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Húsíjské milície od vlaňajšieho novembra útočia na lode vo vodách pri pobreží Jemenu, aby takto - podľa vlastných slov - vyjadrili solidaritu s Palestínčanmi, ktorí v Pásme Gazy od októbra 2023 čelia ofenzíve izraelskej armády.

Útoky jemenských povstalcov narušili globálnu lodnú dopravu a prinútili niektoré veľké prepravné firmy, aby svoje lode posielali na dlhšie a drahšie trasy okolo južného cípu Afriky. Podnietili tiež obavy, že vojna v Pásme Gaze by sa mohla rozšíriť a destabilizovať celý región.

USA stiahla loď

Americká armáda po niekoľkomesačnom nasadení, ktoré bolo reakciou na rozsiahly útok palestínskej militantnej organizácie Hamas na Izrael, stiahla z Červeného mora späť do USA svoju lietadlovú loď USS Dwight D. Eisenhower a jej sprievodné plavidlá. Podľa agentúry DPA to v sobotu oznámilo velenie americkej armády pre Blízky východ.

Toto plavidlo nahradí lietadlová loď USS Theodore Roosevelt, ktorá sa do Červeného mora presunie na budúci týždeň z Indopacifiku. Viac ako sedem mesiacov sa lietadlová loď Dwight D. Eisenhower a jej podporné plavidlá podieľali na ochrane komerčných lodí v Červenom mori a Adenskom zálive, ako aj na záchrane námorníkov a odstrašovaní húsijských milícií v Jemene, povedal hovorca Pentagónu Pat Ryder. Americký minister obrany Lloyd Austin sa rozhodol, že jej nasadenie tretíkrát nepredĺži.

Lietadlová loď bola zapojená do medzinárodnej vojenskej operácie koalície štátov vedenej USA s názvom Prosperity Guardian, ktorej cieľom je zaistenie bezpečnej plavby v Červenom mori a Adenskom zálive. Operácia je reakciou na útoky húsíov na medzinárodnú dopravu v tejto oblasti, ktoré sa začali po vypuknutí vojny medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy v októbri 2023.

Húsíovia, ktorí od roku 2014 ovládajú časti Jemenu, sa na znak podpory Palestínčanov v Pásme Gazy zameriavajú na lode smerujúce do izraelských prístavov alebo na lode vlastnené izraelskými spoločnosťami. Zaútočili aj na americké a britské lode pri pobreží Jemenu po tom, čo obe krajiny vykonali nálety na jej pozície.

Útok dronom poškodil nákladnú loď v Červenom mori

Útok bezpilotným lietadlom v nedeľu ráno poškodil nákladnú loď v Červenom mori neďaleko Jemenu. Z lode nehlásili žiadnych zranených. S odvolaním sa na agentúru britského námorníctva o tom informovala agentúra AFP.

Útok sa odohral približne 120 kilometrov západne od jemenského prístavného mesta Hudajda. Súkromná bezpečnostná Firma Ambrey identifikovala zasiahnuté plavidlo ako kontajnerovú loď plaviacu sa pod vlajkou Libérie, ktorá smerovala do Číny. "Kapitán komerčného plavidla hlási, že ho zasiahlo bezpilotné lietadlo, čo malo za následok poškodenie plavidla. Všetci členovia posádky sú v bezpečí a plavidlo pokračuje do ďalšieho prístavu," uviedla agentúra United Kingdom Maritime Trade Operations s tým, že incident sa vyšetruje.

K zodpovednosti za dronový útok sa bezprostredne nikto neprihlásil, avšak došlo k nemu v oblasti, kde od vlaňajšieho novembra organizujú útoky na lode húsíjiskí povstalci, aby takto - podľa vlastných slov - vyjadrili solidaritu s Palestínčanmi, ktorí v Pásme Gazy od októbra 2023 čelia ofenzíve izraelskej armády. Ústredné velenie americkej armády (CENTCOM) v noci na nedeľu hlásilo zničenie troch bezposádkových plavidiel húsíov, ktorí tiež vypálili do Adenského zálivu tri protilodné balistické rakety.

Útoky jemenských povstalcov narušili celosvetovú lodnú dopravu a prinútili mnohé firmy, aby zmenili trasy na dlhšie a drahšie cesty okolo južného cípu Afriky. Podnietili tiež obavy, že vojna v Pásme Gaze by sa mohla rozšíriť a destabilizovať celý región.

Viac o téme: ArmádaUSAIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu