Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Loď v Červenom mori sa ocitla pod paľbou: Za raketový útok sú zodpovední húsíovia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DUBAJ - Ďalšia civilná loď v Červenom mori v piatok hlásila raketový útok. Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO) však uviedla, že nedošlo k žiadnym škodám. Informovala o tom agentúra AP.

Loď plavila neďaleko jemenského mesta Hudajdá a v blízkosti plavidla dopadlo päť rakiet. Predpokladá sa, že za odpálenie rakiet sú zodpovední jemenskí povstalci - húsíovia, no k útoku sa zatiaľ neprihlásili. Aj vo štvrtok sa jedna obchodná loď pri pobreží Jemenu ocitla pod paľbou, informovala súkromná bezpečnostná firma Ambrey. Povstalci doteraz napadli dronmi a raketami viac než 60 plavidiel v tejto oblasti, pričom usmrtili štyroch námorníkov. Od novembra sa tiež zmocnili jednej lode a ďalšie dve potopili.

archívne video

Peter Pellegrini na summite EÚ o stretnutí s Volodymyrom Zelenským (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Jemenskí povstalci podnikajú od vlaňajšieho novembra opakovane útoky na lode v Červenom mori a Adenskom zálive. Robia tak na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Húsíovia tvrdia, že sa zameriavajú na lode s napojením na Izrael, USA alebo Britániu. Mnohé z napadnutých plavidiel však majú len malú - ak vôbec nejakú - súvislosť s vojnou medzi Izraelom a Hamasom v Gaze.

Viac o téme: LoďJemenIzraelPalestínaČervené more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu