Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Obchodná loď v Červenom mori hlásila zásah projektilom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DUBAJ - Obchodná loď v Červenom mori pri pobreží Jemenu hlásila vo štvrtok zásah projektilom, uviedla súkromná bezpečnostná firma Ambrey. Informujeme podľa agentúry Reuters.

Počas incidentu, ktorý sa odohral 84 námorných míľ smerom na západ od jemenského prístavu Hudajdá, nedošlo podľa správ k žiadnymi zraneniam ani škodám. Plavidlo smerovalo do mesta Dammám v Saudskej Arábii. Informácie o incidente dostala aj Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO). Jemenskí povstalci - húsíovia - sa k útoku doposiaľ neprihlásili.

Povstalci napadli dronmi a raketami napadli už viac než 60 plavidiel, pričom usmrtili štyroch námorníkov. Od novembra sa zmocnili jednej lode a ďalšie dve potopili. Spojené štáty v januári začali uskutočňovať voči húsíom odvetné útoky. Jemenskí povstalci podnikajú od vlaňajšieho novembra opakovane útoky na lode v Červenom mori a Adenskom zálive. Robia tak na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Húsíovia tvrdia, že sa zameriavajú na lode s napojením na Izrael, USA alebo Britániu. Mnohé z napadnutých plavidiel však majú len malú - ak vôbec nejakú - súvislosť s vojnou medzi Izraelom a Hamasom v Gaze, píše Reuters. V utorok večer sa húsíovia prihlásili k pondelňajšiemu útoku na kontajnerovú loď a v stredu vyhlásili, že počas ďalšieho útoku použili novú hypersonickú balistickú raketu.

Viac o téme: ZásahČervené moreObchodná loď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu