Štvrtok26. september 2024, meniny má Edita, zajtra Cyprián, Damián

Susedia za trest! Pavla týrajú rádiom, Vieru dymom, Božena sa už ide zblázniť: Advokátka radí, čo s tým

Dobrý deň, môj brat má lepší vzťah s mamou ako ja. Mama má zdravotné problémy a povedala mi, že všetok majetok chce odkázať bratovi. Je to možné? Sme dvaja bratia.

Dobrý deň, potomkovia sú neopomenuteľnými dedičmi, ktorí v súlade so zákonom, pokiaľ nie sú vydedení, musia dostať - ak sa jedná o maloletého potomka - minimálne toľko, koľko mu zo zákona prináleží (zákonný dedičský podiel), ak sa jedná o plnoletého potomka, aspoň ½ z toho, čo mu zo zákona prináleží.

Dobrý deň, požičal som kamarátovi 3000 eur prevodom na účet, ale nemali sme podpísanú zmluvu, boli sme len ústne dohodnutí, že peniaze mi vráti v krátkom čase. Peniaze mi nevrátil ani po pol roku, mám nejakú šancu získať peniaze naspäť?

Dobrý deň, zákon písomnú zmluvu o pôžičke nevyžaduje. Aj samotný prevod sumy na účet preukazuje, že ste sumu požičali. Zákon uvádza, že pokiaľ doba splatnosti nebola vopred dohodnutá, dlh je splatný prvý deň po tom, čo veriteľ požiadal dlžníka o plnenie. Kamaráta teda písomne vyzvite na vrátenie pôžičky a určite mu lehotu, do kedy Vám má pôžičku vrátiť. Ak tak nespraví, môžete sumu vymáhať súdnou cestou.

Božena: Dobrý deň, čo robiť, keď nás sused otravuje nejakým zariadením (plaší hlodavce), ktoré vydáva vysoký nepríjemný tón? So susedom nie je reč, sme v dlhodobom spore, myslím, že nám náročky znepríjemňuje pobyt na chalupe.

Dobrý deň. Na podobnú otázku sme odpovedali aj minulý týždeň. Môžete suseda vyzvať, že Vás toto zariadenie ovplyvňuje a koná v rozpore s § 127 Občianskeho zákonníka. Pokiaľ zariadenie neodstráni, môžete skúsiť riešiť situáciu prostredníctvom polície, ktorá zhodnotí, či sa nejedná o priestupok, prípadne následne na súd podať návrh na zdržanie sa tohto konania.

Viac o téme: Právna poradňaZuzana PračkováWolf&Case
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

* údaje sú povinné

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu