Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Dokumenty na dovolenku s neterou aj oznámenie tehotenstva v práci! Ako riešiť zložité situácie v živote, advokátka radí

JUDr. Mgr. Zuzana Pračková, advokátka
JUDr. Mgr. Zuzana Pračková, advokátka (Zdroj: archív ZP)

BRATISLAVA - Život vie byť plný problémov a nejasností. Ak potrebujete poradiť s rôznych sporoch, píšte svoje otázky prostredníctvom formulára. Cenné rady v rodinných či susedských kauzách vám opäť poskytne JUDr. Mgr. Zuzana Pračková, advokátka Wolf&Case.

Dobrý deň. Som tehotná dva mesiace a pracujem vo výrobni jedného väčšieho podniku. Zamestnávateľ o mojom tehotenstve ešte nevie. Táto práca totiž nie je vhodná pre tehotné ženy. Chcem mu to oznámiť budúci týždeň po kontrole u lekára. Aký bude pravdepodobne jeho postup, keď ďalej nemôžem pracovať vo výrobni? Viem, že vyhodiť ma nemôže.

Dobrý deň. Pokiaľ prácu, ktorú vykonávate, nesmú vykonávať tehotné ženy, zamestnávateľ Vás musí preradiť na inú prácu. Zamestnávateľ Vás môže po dohode preradiť aj na prácu iného druhu. Zamestnávateľ je povinný prihliadnuť aj na to, aby táto práca bola pre zamestnanca vhodná vzhľadom na jeho schopnosti a kvalifikáciu. Zamestnávateľ je povinný vopred prerokovať so zamestnancom dôvod preradenia na inú prácu a dobu, počas ktorej má preradenie trvať. Ak preradením zamestnanca dochádza k zmene pracovnej zmluvy, zamestnávateľ je povinný vydať mu písomné oznámenie o dôvode preradenia na inú prácu a o jeho trvaní. 

Dobrý deň, prosím ako je to s vydržaním? Existuje ešte niečo také v zákone? Viem, že kedysi bolo vydržanie veľmi bežné pri pozemkoch. Viete mi dať základné informácie?

Dobrý deň. Občiansky zákonník vo svojich ustanoveniach obsahuje aj inštitút vydržania. Vydržanie predovšetkým musí byť dobromyseľné, nie ľstivé. Takáto osoba sa stáva vlastníkom veci po tom, ako ju má v držbe 3 roky pokiaľ ide o hnuteľné veci alebo 10 rokov, ak sa držba týka nehnuteľnosti. Do tejto doby sa započítava aj doba, kedy mal vec v držbe právny predchodca. Týmto spôsobom však nemožno nadobudnúť vlastníctvo k veciam, ktoré nemôžu byť predmetom vlastníctva, alebo môžu byť len vo vlastníctve štátu.

Viac o téme: Právna poradňaZuzana PračkováWolf&Case
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

* údaje sú povinné

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu